Ceny ropy klesli najviac od vojny proti Saddámovi Husajnovi

TA3 TASR
9.3.2020 09:52

Ceny ropy zaznamenali v pondelok prepad zhruba o 30 %, pričom cena Brentu sa nakrátko dostala pod 32 USD za barel. Je to najväčší prepad od vojny proti irackému diktátorovi Saddámovi Husajnovi na začiatku 90. rokov.

Najvýraznejší pokles od roku 1991

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji zaznamenala do 7.24 h SEČ 33,28 USD (29,36 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 11,99 USD (26,49 %). V skorších hodinách však klesla o 13,29 USD (29 %) na 31,98 USD/barel a nakrátko zaznamenala pokles až na 31,02 USD za barel. Cena Brentu tak zaznamenala najvýraznejší pokles od vojny v Perzskom zálive v roku 1991.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom dosiahla do 7.24 h SEČ 29,52 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená pokles o 11,76 USD (28,49 %). Predtým klesla cena WTI až o 13,29 USD (32 %) na 27,99 USD/barel a nakrátko aj na 27,34 USD/barel.

Pod prepad cien sa podpísali najnovšie kroky Saudskej Arábie, ktorá sa po neúspešnom rokovaní s Ruskom o ďalšom znížení produkcie rozhodla výrazne znížiť ceny svojich aprílových dodávok a zvýšiť ťažbu. Saudská Arábia ako líder Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) navrhovala ďalšiu redukciu ťažby v rámci zoskupenia OPEC+ (OPEC a ďalší producenti na čele s Ruskom) s cieľom reagovať na klesajúci dopyt v dôsledku šíriaceho sa nového koronavírusu. Rusko však návrh OPEC-u odmietlo.

Spolupráca sa po troch rokoch skončila

Spolupráca OPEC-u a ďalších 10 producentov sa tak po vyše troch rokoch skončila. Saudská Arábia reagovala na neochotu Moskvy pokračovať v stabilizácii trhov plánom zvýšiť v apríli produkciu ropy nad 10 miliónov barelov denne, uviedli pre agentúru Reuters dva nemenované zdroje. V marci ešte bude ťažbu obmedzovať, keďže do konca marca platí súčasná dohoda o znižovaní produkcie. Zároveň cez víkend oznámila, že cenu svojich ropných dodávok na apríl znižuje do všetkých destinácií o 6 USD až 8 USD za barel.

"Myslím si, že všetky predpovede môžeme vyhodiť von oknom," povedal Jonathan Barratt zo spoločnosti Probis Securities v Sydney. "Zdá sa, že sa začal tvrdý boj o získanie objednávok," povedal. Rovnaký názor majú aj analytici z ING Economics. "Je to nepochybne začiatok cenovej vojny. Saudskoarabi reagovali okamžite a prudko znížili cenu svojich aprílových dodávok," uviedli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok