Štatistici spresnili údaje o raste slovenskej ekonomiky

TA3 TASR
6.3.2020 09:23

Slovenská ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka rástla v stálych cenách dvojpercentým tempom. Spomaľovanie ekonomického vývoja, ktoré sa naštartovalo na začiatku vlaňajška, sa zmiernilo. Medziročný rast hrubého domáceho produktu bol aj napriek tomu o 1,5 percentuálneho bodu nižší oproti 4. štvrťroku 2018. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad.

HDP sa kvantifikuje troma spôsobmi

V medzikvartálnom porovnaní sa objem HDP v 4. štvrťroku po sezónnom očistení zvýšil reálne o 0,6 %. Celkový objem HDP v bežných cenách bol 24,3 miliardy eur a medziročne vzrástol o 5 %. Celkovo za celý minulý rok dosiahla tvorba HDP hodnotu 94,2 miliardy eur. V bežných cenách sa medziročne zvýšila o päť percent. V stálych cenách vzrástla o 2,3 %, čo bolo o 1,7 p. b. menej ako v roku 2018.

Podľa metodiky ESA 2010 sa HDP kvantifikuje troma spôsobmi. Vzhľadom na dostupné zdroje informácií pre SR je podľa štatistikov určujúca výrobná metóda. Pridaná hodnota tvorila z vytvoreného HDP vo 4. štvrťroku 21,6 miliardy eur, medziročne vzrástla o 1,9 %. Pridaná hodnota rástla vo väčšine odvetví. Vo finančných a poisťovacích činnostiach o 35,3 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 8,2 %, činnostiach v oblasti nehnuteľností o 4 %, verejnej správe, vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci o 3,9 %, v pôdohospodárstve o 1,5 % a odborných, vedeckých a technických činnostiach o 0,1 %. Naopak, pokles bol zaznamenaný vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, doprave a skladovaní, ubytovaní a stravovaní o 1,8 %, stavebníctve o 0,7 %, umení, zábave a rekreácii a v ostatných činnostiach o 0,6 % a priemysle o 0,5 %. Výber čistých daní z produktov bol vyšší o 3,2 %.

Rast ovplyvňovaný domácim dopytom

Rovnako, ako aj v predošlých dvoch štvrťrokoch, aj v poslednom štvrťroku minulého roka bol ekonomický rast ovplyvňovaný hlavne domácim dopytom, ktorý vzrástol o 2,1 %. V jeho štruktúre sa zvýšili všetky výdavkové položky konečnej spotreby, celkovo v úhrne o 2,7 %. Konečná spotreba domácností bola vyššia o 2,1 %, verejnej správy o 3,9 % a neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 7,3 %.

Na rovnakej medziročnej úrovni ostala tvorba hrubého kapitálu, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu vzrástla o 6,2 %. Zahraničný dopyt klesal už tretí štvrťrok po sebe, medziročne bol nižší o 0,5 %. Prvýkrát v roku 2019 zaznamenal zníženie aj dovoz výrobkov a služieb, medziročne klesol o 0,5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok