Rastom blahobytu v Ázii sa končí éra lacného čaju

TASR
13.8.2012 11:10

Ceny čaju vo svete prudko rastú. Už pár rokov ho zdražuje stúpajúci blahobyt v Ázii. Tradiční exportéri, ako Čína a India, ho spotrebúvajú čoraz viac.

Rastom blahobytu v Ázii sa končí éra lacného čaju
SITA

Okrem toho sa zvýšili náklady na jeho produkciu tým, ako sa v Ázii dvíhajú mzdy. Ďalšiu tvrdú ranu dostal tento rok čaj suchom v Keni, ktorá je najväčším producentom čierneho čaju určeného do lacnejších nálevových vreciek. Úrodu plodiny poškodili aj monzúny v Indii a na Srí Lanke.

Český denník E 15 s odvolaním sa na americkú televíznu stanicu CNN uviedol, že sa v Keni tento rok zozbieralo iba 158.000 ton čaju. Výsledok je v porovnaní s vlaňajškom horší o 11 %. V Indii a na Srí Lanke sa odhaduje nižší zber o 5 až 10 %.

Cena kvalitného čierneho čaju označovaného ako broken pekoe (BP1) podľa denníka Financial Times prekročila minulý mesiac 4 USD (3,26 eura) za kilogram. Je to najvyššia cena od roku 2009.

Prehľad o cenách čajov je však oveľa slabší ako napríklad kávy, ktorá sa obchoduje na komoditných burzách prostredníctvom opčných kontraktov. Čaj sa fyzicky predáva raz týždenne na aukciách v kenskej Mombase. Informoval o tom denník E 15.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok