O Kotlebových šekoch prehovorili manželia, ktorí jeden dostali

TA3 SITA TASR
5.3.2020 13:20

Cítim sa nevinný, prehlási pred súdom Marian Kotleba, ktorému hrozí väzenie pre odovzdávanie šekov, ktoré mali mať v sebe nacistickú symboliku. Vypovedať zatiaľ odmietol, na pojednávaní však prehovorili viacerí ďalší ľudia.

Akcia nebola evidovaná v účtovníctve školy

Manželský pár, ktorý v roku 2017 prijal od predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu šek na sumu 1488 eur, si neuvedomil problematickosť danej čiastky. Manželia Peter a Jana Demjanovci to uviedli vo výpovediach pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku. V danom období vychovávala rodina podľa Petra Demjana tri maloleté deti, pričom on predtým prišiel o prácu. Preto prijali ponuku na pomoc, ktorú im sprostredkoval ich známy a je kňazom. „Určite by sme tam nešli, keby sme vedeli, že bude okolo toho taký cirkus," uviedol Peter Demjan. Jeho manželka doplnila, že sa manžela pýtala, prečo im dali sumu akurát 1488 eur. On jej však nevedel odpovedať. „Ďalej som to už neriešila," povedala s tým, že boli vďační za finančnú pomoc.

Marian Kotleba sa v kauze odovzdávania kontroverzných šekov cíti nevinný, na aktuálnom pojednávaní využil právo nevypovedať.

Akcia, počas ktorej Marian Kotleba odovzdal sporné šeky, nebola evidovaná v účtovníctve školy, ktorá poskytla priestor. Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu to uviedla bývalá riaditeľka Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici Darina Šlosarová. V aule školy totiž 14. marca 2017 odovzdával Kotleba ako predseda Banskobystrického kraja predmetné šeky. Svedkyňa uviedla, že škola na podujatie poskytla priestory, keďže samosprávny kraj je jej zriaďovateľom, ona sama však na podujatí nebola prítomná.

Samotný obžalovaný nateraz vo veci pred súdom odmietol vypovedať s tým, že tak urobí v neskoršej fáze konania. Vo vyjadrení k výpovediam svedkov uviedol, že dokazujú, že išlo o charitatívne podujatie.

Zabezpečiť existenciu bielych detí

Kotleba momentálne čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok