Taliansky minister financií: Krajina nesplní rozpočtové ciele

SITA
13.8.2012 10:48

Nominálny deficit talianskych verejných financií bude v tomto roku vyšší, než si naplánovala vláda, na štrukturálnej báze však krajina smeruje k dosiahnutiu rozpočtových cieľov, ku ktorým sa zaviazala Európskej únii.

Taliansky minister financií: Krajina nesplní rozpočtové ciele
SITA

Uviedol to taliansky minister financií Vittorio Grilli, ktorého citoval v nedeľu denník la Repubblica. Vláda v Ríme nepočíta s dodatočnými rozpočtovými škrtmi, nakoľko pri znižovaní štrukturálneho deficitu postupuje presne podľa plánu, dodal minister.

Taliansko si na základe dohody s EÚ predsavzalo dosiahnuť v roku 2013 na štrukturálnej báze rozpočtový prebytok. Nominálny rozpočtový schodok má v tomto roku predstavovať 1,7 percenta hrubého domáceho produktu krajiny, v roku 2013 by mal klesnúť na 0,5 % a v roku 2014 na 0,1 percenta HDP.

Talianska ekonomika, ktorá za posledných vyše desať rokov vykazuje najnižšiu mieru rastu v rámci eurozóny, sa v druhom kvartáli tohto roka opäť prepadla do recesia. Vláda v Ríme počíta za rok 2012 s poklesom hospodárstva o 1,2 percenta, združenie talianskych zamestnávateľov Confindustria však očakáva prepad výkonu ekonomiky o viac ako 2,4 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok