Fínsko odmieta nákupy dlhopisov Európskou centrálnou bankou

SITA
13.8.2012 10:46

Pripravenosť Európskej centrálnej banky (ECB) na nákup vládnych dlhopisov Španielska a Talianska ako nástroja v boji proti dlhovej kríze v eurozóne hodnotí Fínsko naďalej kriticky. Uviedol to fínsky premiér Jyrki Katainen, ktorého citoval v nedeľu nemecký týždenník Der Spiegel.

Fínsko odmieta nákupy dlhopisov Európskou centrálnou bankou
SITA

Eurózona podľa neho potrebuje hľadať iné "efektívne a udržateľné" riešenia, pretože intervencie ECB na dlhopisových trhoch dokázali v minulosti pomôcť iba krátkodobo.

Katainen pripustil, že úroky, ktorým čelí pri obsluhe svojom dlhu vláda v Madride, sú "vzhľadom na reformy, ktoré už Španielsko urobilo, alebo prinajmenšom ohlásilo", neprimerane vysoké. Fínsky premiér tiež zopakoval, že jeho vláda naďalej odmieta úvahy o vydaní bankovej licencie trvalému Európskemu mechanizmu pre stabilitu (ESM).

Podľa prezidenta ECB Maria Draghiho by sa inštitúcia mohla vrátiť k nákupom dlhopisov Talianska a Španielska, pretože náklady na obsluhu verejných dlhov týchto krajín sa šplhajú k úrovniam, pri ktorých by tretia a štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny stratili prístup na úverové trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok