Vďačia mu za veľa. Zomrel bývalý generálny tajomník OSN

TA3 TASR
5.3.2020 06:39

Vo veku 100 rokov zomrel bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov Javier Pérez de Cuéllar. Podľa mnohých OSN práve jemu vďačí za obnovenie povesti organizácie, ktorá utrpela po ochladení vzťahov medzi východom a západom počas studenej vojny.

Pôvodne chcel byť klaviristom

"Môj otec skonal po ťažkom týždni. Zomrel dnes večer o 8:09 h. (02.09 h SEČ) a teraz odpočíva v pokoji," uviedol diplomatov syn Francisco Peréz de Cuéllar pre peruánsku rozhlasovú stanicu RPP. Javier Felipe Ricardo Pérez de Cuéllar de la Guerra sa narodil 19. januára 1920 v hlavnom meste Peru - Lima. Pôvodne chcel byť klaviristom a vystupovať na koncertných pódiách. Úspechy však žal, nie ako koncertný umelec, ale ako kariérny diplomat.

Po štúdiu práva nastúpil v roku 1940 na peruánske ministerstvo zahraničných vecí a o štyri roky neskôr vstúpil do diplomatických služieb. Ako mladý diplomat pôsobil v Bolívii, v Brazílii a v Spojenom kráľovstve. V roku 1961 sa vrátil naspäť do vlasti – na peruánske ministerstvo zahraničných vecí. Avšak už o rok odišiel ako veľvyslanec do Švajčiarska, neskôr Sovietskeho zväzu, Poľska a Venezuely.

V septembri 1975 bol menovaný za špeciálneho predstaviteľa generálneho tajomníka OSN na Cypre a v roku 1981 za osobného predstaviteľa generálneho tajomníka OSN pre záležitosti Afganistanu. Po rôznych postoch v rámci OSN sa od 1. januára 1982 postavil na jej čelo. V roku 1986 bol Javier Pérez de Cuéllar zvolený na druhé funkčné obdobie, ktoré trvalo do 31. decembra 1991. Po ňom sa stal v januári 1992 novým generálnym tajomníkom OSN egyptský diplomat a politik Butrus Butrus-Ghálí.

Ukončil osem rokov trvajúcu vojnu

Počas výkonu funkcie generálneho tajomníka OSN viedol Javier Pérez de Cuéllar napríklad v roku 1982 rokovania medzi Spojeným kráľovstvom a Argentínou po vojne o Falklandské ostrovy a v roku 1988 mal výrazný podiel na ukončení osem rokov trvajúcej vojny medzi Iránom a Irakom.

V roku 1995 sa ako kandidát opozície pokúsil zabojovať o post prezidenta Peru. Neúspešne. Podľahol úradujúcej hlave štátu Albertovi Fujimorimu, ktorý bol zvolený aj na druhé funkčné obdobie. Javier Pérez de Cuéllar však v politike zostal. A práve počas turbulencií, ktoré sprevádzali odstúpenie Fujimoriho, obvineného z korupcie, zastával od novembra 2000 do júla 2001 post predsedu vlády a súčasne ministra zahraničných vecí. Svoju bohatú diplomatickú kariéru zakončil na poste veľvyslanca v Paríži, kde pôsobil v roku 2004.

Javier Pérez de Cuéllar bol autorom mnohých prác z odboru medzinárodného práva. V roku 1984 získal čestný doktorát na Karlovej univerzite v Prahe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok