Turci sa pobili v parlamente, poslanec nazval Erdogana zradcom

TA3 TASR
4.3.2020 22:07

V tureckom parlamente sa medzi vládnymi a opozičnými poslancami strhla bitka, ku ktorej došlo počas napätej diskusie o zapojení armády Turecka do bojov na severozápade Sýrie.

Turci sa pobili v parlamente, poslanec nazval Erdogana zradcom
SITA/AP

Na zverejnenom videozázname je vidieť, ako sa desiatky zákonodarcov z vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany strkajú a navzájom si vymieňajú údery, zatiaľ čo iní poslanci sa ich pokúšajú od seba odtrhnúť. Niektorí zákonodarcovia počas bitky spadli na zem, informovala turecká televízia Habertürk. Ako pripomenula AP, k bitkám v tureckom parlamente dochádza bežne.

Bitka sa strhla, keď sa za rečnícky pult postavil Engin Özkoc z CHP. Krátko predtým na tlačovej konferencii nazval Erdogana "nečestným a zradným" človekom. Prezidenta tiež obvinil, že posiela do boja deti tureckých občanov, zatiaľ čo Erdoganov syn sa údajne vojenskej službe vyhol. Samotný Erdogan predtým obvinil opozíciu, že je "nečestná a zradná", za spochybňovanie zapojenia tureckej armády do bojov v provincii Idlib na severozápade Sýrie.

V Idlibe zahynulo za uplynulý mesiac viac ako 50 tureckých vojakov, 33 z nich počas útoku z minulého štvrtka. Turecko, ktoré podporuje niektoré protivládne povstalecké skupiny, poslalo do Sýrie tisíce vojakov s cieľom zabrániť ofenzíve sýrskej vlády podporovanej Ruskom zameranej na opätovné dobytie provincie Idlib.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok