Ostrov v mori nákazy. Koronavírus je už u všetkých susedov

TA3 TASR
4.3.2020 19:08

V Maďarsku zaznamenali prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prostredníctvom Facebooku. Na rokovaní krízového štábu podľa Orbána zaznelo, že ide o dvoch občanov Iránu študujúcich v Maďarsku.

Ostrov v mori nákazy. Koronavírus je už u všetkých susedov
SITA/AP

Zasadol krízový štáb

"Máme prvého infikovaného, dokonca hneď dvoch pacientov, ktorých sme museli pre nákazu hospitalizovať," povedal premiér po schôdzke krízového štábu v budove ministerstva vnútra. Podľa jeho slov sa zdá, že zatiaľ sa u nich neprejavili žiadne zdravotné problémy, ale nákaza novým koronavírusom sa už potvrdila. Dvojicu previezli do budapeštianskej Nemocnice sv. Ladislava.

Krízový štáb podľa slov Orbána preveril stav opatrení a skonštatoval, že je k dispozícii potrebný počet zdravotného personálu, ktorý je patrične pripravený. K dispozícii je aj potrebné materiálové zabezpečenie na ochranu proti nákaze a vhodné na zavedenie nutných opatrení je aj právne prostredie, ktoré zabezpečuje výkon úlohy lekárov, policajtov, pracovníkov štátnej správy i expertov.

"Vstupujeme do etapy ochrany. Každý deň na poludnie zasadne krízový štáb a potom bude o vývoji informovať verejnosť," uzavrel videoodkaz predseda vlády. Nový koronavírus tak potvrdili už vo všetkých krajinách susediacich so Slovenskom.

Nakazení sú iránski študenti

Iránski študenti maďarskej univerzity, ktorí sú prvými nakazenými novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku, navštívili nedávno Irán. Súčasne s ich hospitalizáciou izolovali v nemocnici aj manželku jedného a priateľku druhého z nich, s ktorými bývajú v jednej domácnosti, povedal primár Centra hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

"Obaja pacienti sa majú dobre, majú iba mierne príznaky. Avšak pre pozitívne laboratórne výsledky sme ich umiestnili do karantény. V súčasnosti vyšetrujeme, akým spôsobom sa mohli nakaziť. V nemocnici zostanú až dovtedy, kým nebudú úplne zdraví," citoval primára spravodajský server Portfolio.hu.

Server pripomenul, že Irán je druhým ohniskom nákazy. V tejto krajine skôr oznámili prípad úmrtia než nákazy. V skutočnosti je tam zrejme podstatne viac infikovaných, avšak režim tají skutočné údaje a zdravotný systém nie je dosť rozvinutý, aby dokázal diagnostikovať chorých, konštatoval Portfolio.hu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok