Nákazu v Česku potvrdili aj matke dvoch detí, o test žiadala sama

TA3 TASR
4.3.2020 17:26

České Národné referenčné laboratórium Štátneho zdravotného ústavu potvrdilo ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom, celkovo ich je v Česku osem. V dvoch nových prípadoch ide o rodinných príslušníkov ženy zo severočeského mesta Děčín, ktorá mala už v predchádzajúcich dňoch pozitívne testy, a tretím novým prípadom je žena z Prahy 6.

Nákazu v Česku potvrdili aj matke dvoch detí, o test žiadala sama
SITA/AP ilustračné

Dvaja ľudia zo severu Čiech sa do výsledkov testov zdržiavali v domácej karanténe a od stredy budú hospitalizovaní v Masarykovej nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina sa vrátila z regiónu Benátsko na severovýchode Talianska. Koronavírus bol potvrdený aj u matky dvoch detí z Prahy 6, ktorá si dala urobiť testy na súkromnej klinike. Žena sa vrátila z Talianska a mala príznaky - údajne telefonovala na linku Štátneho zdravotného ústavu, ale tam jej povedali, že nebola v rizikovom regióne, a testy jej neurobili, ako sama uviedla.

"Vzhľadom na to, že neexistuje potvrdenie o kvalite pôvodnej vzorky, bola v Nemocnici Na Bulovke u danej pacientky odobratá nová vzorka a odoslaná znovu na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória," informovalo ministerstvo zdravotníctva. Žena je v karanténe v Nemocnici Na Bulovke, zvyšok rodiny je v domácej karanténe. Epidemiológovia zisťujú jej ďalšie kontakty.

Dve deti nakazenej ženy navštevujú Základnú školu Antonína Čermáka v Prahe 6. Škola vyhlásila na štvrtok riaditeľské voľno. Predtým v ČR potvrdili päť prípadov nákazy novým koronavírusom. Okrem profesora Českej poľnohospodárskej univerzity, ktorý bol na vedeckej konferencii v talianskom Udine, je infikovaná aj americká študentka a jej kamarátka z Ekvádoru. Obe študujú v Miláne. Nakazili sa tiež dvaja ľudia z Děčína, ktorí boli lyžovať v Taliansku. Ubytovaní boli v rovnakom hoteli, pripomenuli Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok