Do kampane dal stámilióny, z boja o Biely dom napokon odstúpil

TA3 TASR
4.3.2020 16:46

Miliardár Michael Bloomberg odstúpil z boja o Biely dom po neúspechu počas "supervolebného" utorka. Vo vyhlásení podporil bývalého viceprezidenta Joea Bidena.

V utorkových demokratických primárkach, ktoré sa odohrali v 14 štátoch USA a v nezačlenenom území Americká Samoa, sa Bloombergovi nedarilo. Hoci na kampaň minul v priebehu troch mesiacov viac ako pol miliardy dolárov, zvíťaziť sa mu podarilo len v Americkej Samoe. "Pred tromi mesiacmi som do boja o Biely dom vstúpil, aby som porazil Donalda Trumpa. Dnes z boja odchádzam z rovnakého dôvodu," napísal Bloomberg vo vyhlásení.

"Vždy som veril, že víťazstvo nad Donaldom Trumpom začína zjednotením sa za kandidátom, ktorý má najväčšiu šancu ho poraziť. Po včerajšku je jasné, že tým kandidátom je môj kamarát a veľký Američan Joe Biden," dodal Bloomberg. Do boja o demokratickú nomináciu vstúpil pomerne neskoro, iba pred tromi mesiacmi. Na úvodných piatich primárkach sa nezúčastnil.

Podľa CNBC Bidenovi Bloombergova podpora významne pomôže. Biden získa nielen nové ľudské kapacity, ale aj mediálny priestor, ktorý si už rezervoval Bloomberg v nasledujúcich týždňoch. Biden v utorok zaznamenal víťazstvo v deviatich štátoch. Zvíťazil v Alabame, Arkansase, Massachusetts, Minnesote, Severnej Karolíne, Oklahome, Tennessee, Texase a vo Virgínii. Jeho najväčší rival Bernie Sanders si pripísal výhru v domácom Vermonte. Sčítanie hlasov stále prebieha v Kalifornii, Colorade, Utahu a Maine. V prvých troch štátoch pohodlne vedie Sanders. V Maine má Biden náskok niekoľkých stoviek hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok