Vírus sa šíri v Nemecku i Afrike, Čína hlási spomaľovanie nákazy

TA3 TASR
3.3.2020 06:43

Tri nemecké spolkové krajiny potvrdili prvé prípady nákazy novým koronavírusom. Nakazeného hlásia aj z Maroka. Podľa správ z Číny sa však šírenie SARS-CoV-2 naďalej spomaľuje.

Vírus sa šíri v Nemecku i Afrike, Čína hlási spomaľovanie nákazy
SITA/AP

Vrátila sa z Talianska

Maroko potvrdilo prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Nakazená osoba sa nedávno vrátila domov z Talianska. Jej zdravotný stav je podľa ministerstva zdravotníctva "stabilný a nespôsobuje obavy". Pacient je izolovaný v nemocnici v Casablanke, kde ho liečia podľa schválených postupov. Okrem Maroka sa výskyt nového koronavírusu potvrdil zatiaľ v štyroch afrických krajinách — v Egypte (14. februára, išlo o prvý prípad v Afrike vôbec), Nigérii, Senegale a Tunisku.

Prvé nákazy koronavírusom hlásili aj nemecké spolkové krajiny Brandenbursko, Durínsko a Sasko. V každej bolo infikovanie koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdené u jednej osoby. V nemeckom hlavnom meste Berlín, kde prvé infikovanie potvrdili v nedeľu večer, pribudli v pondelok dva nové prípady. Keďže jedným z infikovaných je pedagóg, dočasne zatvorili aj školu, na ktorej vyučuje.

V Nemecku doteraz registrovali okolo 170 prípadov infikovania novým koronavírusom. Najviac, vyše 90, ich je v Severnom Porýní-Vestfálsku. Žiadne prípady zatiaľ nehlásili iba zo Sárska, Meklenburska-Predpomoranska a Saska-Anhaltska. Nie každý infikovaný pritom aj ochorel. Prevažná väčšina nakazených má príznaky prechladnutia alebo je asymptomatická.

Víťazstvo je vraj na dosah

Južná Kórea oznámila 600 nových prípadov nakazenia novým koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných osôb v tejto krajine zvýšil na 4812. Chorobe podľahlo v Južnej Kórei ďalších šesť osôb, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 28. Väčšinou ide o osoby s horším zdravotným stavom.

Približne 60 percent potvrdených prípadov vo štvrtom najväčšom juhokórejskom meste Tegu a jeho okolí sa spája s náboženským hnutím Sinčchondži. Vírus sa v kostoloch tohto kresťanského hnutia, ktoré sa často označuje za sektu, začal šíriť po tom, ako sa na bohoslužbách v meste Tegu zúčastňovala infikovaná 61-ročná žena, a to ešte predtým, než u nej vírus potvrdili.

Šírenie koronavírusu v Číne sa naďalej spomaľuje, v priebehu pondelka pribudlo len 125 nových prípadov nákazy, čo je o 77 menej ako deň predtým. Chorobe podľahlo 31 ľudí, o 11 menej ako v nedeľu, informovali v Pekingu predstavitelia čínskej Národnej zdravotníckej komisie. Všetky úmrtia boli opäť zaznamenané v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom epidémie. Počet nových prípadov nákazy sa tam znížil zo 196 na 114. Celkovo zomrelo v Číne na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené 2943 ľudí. Celkový počet infikovaných dosiahol 80.151.

Uvedené počty sú najnižšie od 21. januára, keď sa v Číne začali zverejňovať celoštátne údaje. Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v tejto súvislosti v New Yorku uviedol, že boj Číny s koronavírusom "dosahuje obrovský pokrok a situácia sa stabilizuje". Čang Ťün sa domnieva, že "víťazstvo" je na dosah už začiatkom jari.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok