Zrejme vznikne štvorkoalícia. Ako hodnotí voľby slovenská tlač

TA3 ČTK
2.3.2020 11:17

Slovensko si zvolilo zmenu a začína novú éru so šéfom doposiaľ opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča, ktoré presvedčivo vyhralo sobotňajšie parlamentné voľby. Takto informovala v pondelok po voľbách slovenská tlač, ktorá tiež poukázala na volebné straty dosiaľ dominantného Smeru-SD.

Zrejme vznikne štvorkoalícia. Ako hodnotí voľby slovenská tlač
TA3/Oliver Magut

Mení Slovensko kurz?

Sociálni demokrati expremiéra Roberta Fica po štyroch predchádzajúcich víťazstvách už piate voľby za sebou nevyhrali, a zrejme tak skončia v opozícii. Noviny špekulujú nad podobou zmeny, ktorá čaká Slovensko. "OĽANO drvivo porazilo Smer i opozíciu. Slovensko mení kurz. Doprava?" napísal denník Pravda k víťazstvu OĽANO, ktoré dostalo vo voľbách štvrtinu zo všetkých volebných hlasov.

Podľa denníka SME víťaznému hnutiu k volebnému úspechu pomohol vhodne zvolený marketing, keď Matovič dobre reagoval na negatívne témy v spoločnosti, a zároveň sa označil za osobu, ktorá tieto problémy dokáže prinajmenšom pomenovať. "Krajina žiada zásadnú zmenu. Nariek ničivému prepadu strán končiacej koalície nie je jasné, aká tá zmena má byť. Víťazstvo OĽANO síce znamená výhru opozičných síl, ale charakterom hnutia, skladbou jeho kandidačnej listiny i spôsobom politického zápasu ide stále o antisystémový hlas," dodal denník.

Najčítanejší slovenský denník Nový Čas za najpravdepodobnejšiu možnosť označil vznik koalície štyroch strán, ktorá by v 150-člennom parlamente mala dokopy 95 poslancov, teda ústavnú väčšinu. Vznik takejto koalície uprednostňuje Matovič.

Denník Pravda usúdil, že štvorkoalícia s účasťou strany Za ľudí exprezidenta Andreja Kisku by mohla bezproblémovo fungovať iba v prípade, že Kiska potlačí svoje ego. Denník pripomenul Kiskovo vyjadrenie pred voľbami, že so šéfom hnutia Sme rodina, ktoré by rovnako mohlo byť súčasťou novej vlády, by vstúpil do koalície iba v najnutnejšom prípade.

Akým bude Matovič premiérom

Hospodárske noviny napísali, že zatiaľ nikto nedokáže povedať, akým premiérom dosiaľ svojrázny Matovič bude. "Aká bude jeho vláda? Bude mať pravicový alebo ľavicový ekonomický program? Čo urobí so školami či zdravotníctvom? Môže prekvapiť a krajina bude jasať. Ale tiež môžu byť o rok predčasné voľby. Možno i skôr," uviedol denník.

Podľa Denníka N zatiaľ nie je jasné, ako bude Matovič vystupovať v mene Slovenska, pretože dosiaľ iba protestoval proti korupcii. "Udržateľnosť budúcej vlády bude ohrozovať neštandardné správanie jeho predsedu, ale aj vnútorné udalosti, na ktorých riešení dosiaľ nepreukázal žiaden talent. Vieme však, že na svojich voličov umiernenosťou zapôsobí iba ťažko," poznamenal denník.

Denníky poukázali na skutočnosť, že OĽANO nie je tradičným hnutím s pevnými štruktúrami a že pred voľbami na kandidátnu listinu zaradili rôzne osobnosti. "OĽANO je ťažko definovateľný "zlepenec". Na jednej strane sa ocitli ultrakonzervatívci s ekológmi a liberálmi," napísal denník Pravda, podľa ktorého najviac počuť konzervatívne krídlo hnutia. OĽANO obsadí v 150-člennom parlamente 53 kresiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok