Česko po prvých prípadoch koronavírusu ruší lety z Talianska

TA3 TASR
2.3.2020 10:17

Bezpečnostná rada Českej republiky pre obavy zo šírenia koronavírusu rozhodla o pozastavení letov z talianskych miest Miláno, Benátky a Bologna, ako aj letov z Južnej Kórey. Informoval o tom spravodajský portál Českej televízie.

Opatrenia odporučil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, keďže Taliansko, najmä región Lombardsko, je v Európe najviac zasiahnutou oblasťou. Počet prípadov nákazy v Južnej Kórei sa takisto ako v Taliansku stále zvyšuje. Český premiér Andrej Babiš občanov krajiny opakovane vyzval, aby do Talianska necestovali. Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček zdôraznil, že obmedzenia sa týkajú len priamych letov z Kórey a severotalianskych miest. Ak sa ľudia chcú do Česka vrátiť, môžu využiť napríklad možnosť prestupu v inej krajine.

V ČR zaznamenali doteraz tri prípady nákazy koronavírusom. Štátny zdravotný ústav podľa Vojtěcha aktuálne skúma 20 ďalších vzoriek. Američanka, u ktorej sa vírus potvrdil, a je hospitalizovaná v nemocnici v Prahe, bola aj v Brne. Hygienici teda momentálne zisťujú, kde presne sa pohybovala.

Keďže do kontaktu s kolegom nakazeným koronavírsuom prišiel aj jeden z vyučujúcich na Českom vysokom učení technickom v Prahe, škola podľa informácií Českej televízie z tohto dôvodu prerušila výučbu. Bezpečnostná rada ČR občanom odporučila obmedziť aj návštevy liečební dlhodobo chorých, domovov dôchodcov a ústavov sociálnych služieb. Ministri a úrady štátnej správy majú podľa nariadenia BR vypracovať v rámci svojich rezortov plány pre prípadnú epidémiu. BR sa opäť stretne v stredu, kde má rokovať o ďalších opatreniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok