Obávate sa koronavírusu? Pozor na hľadanie príznakov na webe

TA3 TASR
2.3.2020 09:48

Ľudia trpiaci kyberchondriou trávia na internete každý deň niekoľko hodín hľadaním diagnózy k svojim symptómom, o ktorých sa domnievajú, že značia nejakú vážnu chorobu. Aktuálne to môže byť napríklad obávaný koronavírus.

Obávate sa koronavírusu? Pozor na hľadanie príznakov na webe
SITA/AP

Od bolesti hlavy k nádoru

Kyberchondria je modernou formou hypochondrie a môže byť rovnako problematická ako skutočné ochorenie. Za hypochondra sa považuje niekto, kto viac ako šesť mesiacov pociťuje príznaky choroby, hoci mu ich medicínsky nie je možné diagnostikovať. Informujú o tom odborníci z Asociácie na ochranu práv pacientov v projekte Lieky s rozumom. "Internet môže potvrdiť správnosť jeho pocitu, a ešte ho aj niekoľkonásobne zhoršiť. Napríklad podľa štúdie spoločnosti Microsoft až 25 percent hľadaní pojmu bolesť hlavy viedlo na internete k výsledkom odkazujúcim na mozgový nádor," uviedla prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Kyberchondria môže ovplyvniť aj spotrebu liekov, pretože človek, ktorému lekári nevedia diagnostikovať ochorenia a teda ani nastaviť liečbu, sa pokúša "pomôcť si" sám. "Využíva voľnopredajné lieky, ktoré obsahujú účinné látky, a v interakcii s inými liekmi, prípadne pri ich nadmernom užívaní môžu vyvolať aj nežiaduce účinky," vysvetlila Lévyová.

Človek trpiaci kyberchondriou by so svojimi symptómami mal ísť v prvom rade za lekárom a tiež by mal mať podporu svojich blízkych. "Ak si hľadá ďalšie informácie, je dôležité, aby ich hľadal na správnych internetových stránkach," upozorňujú odborníci z AOPP. Mnohé nebezpečné medicínske stránky, šíriace "hoaxy" a "fake news", sú podľa nich pomerne profesionálne pripravené a vyzerajú dôveryhodne. "Aj preto môže byť pomerne ťažké zistiť, či daná stránka je seriózna a bezpečná," varujú.

Pomôže preverovanie webov

AOPP odporúča na každej webovej stránke skontrolovať jej autora a kontakt naňho a informácie hľadať primárne na stránkach zriadených oficiálnymi organizáciami alebo subjektmi, teda štátnymi inštitúciami, zdravotnými poisťovňami, lekárskymi, lekárnickými či pacientskymi združeniami. V prípade zahraničných stránok preferovať tie s doménami gov. (štátne), org. (mimovládne) a edu. (vzdelávacie).

"Ak nenájdete informácie o autorovi stránky a tom, kto ju financuje, pristupujte k informáciám z tohto webu opatrne," doplnili predstavitelia asociácie. Bezpečné sú podľa nich stránky sponzorované výrobcami zdravotníckych pomôcok a liekov či zdravotnými poisťovňami, pretože tieto spoločnosti si nemôžu dovoliť podporovať stránky s rizikovým obsahom. Odborníci tiež upozorňujú, že žiadna stránka by od pacienta nemala chcieť zadávanie informácií o zdravotnom stave.

Najväčší vyhľadávač Google uvádza, že každý dvadsiaty hľadaný pojem sa týka zdravia a jedno percento jeho vyhľadávaní súvisí priamo so symptómami. "V roku 2016 vyhľadávač uviedol novinku, mobilnú aplikáciu, ktorá k symptómom priradí možné diagnózy. Spolupracoval na nej pritom aj s tímom odborníkov z Harvard Medical School, Mayo Clinic a ďalšími inštitúciami," uvádza AOPP na stránke projektu Lieky s rozumom. Podobné aplikácie sa však musia podľa odborníkov používať uvážlivo a nikdy nenahradia návštevu u lekára, ktorý najlepšie určí diagnózu a v prípade potreby stanoví liečbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok