Prišiel vysoký odvod, zisk bánk klesol o vyše polovicu

TA3 TASR
2.3.2020 09:30

Banky vstúpili do nového roka s poklesom ziskovosti. Ako vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska, januárový zisk bankového sektora sa medziročne znížil o 55,8 % na 20,8 mil. eur.

Prišiel vysoký odvod, zisk bánk klesol o vyše polovicu
ČTK/Fotobanka ČTK/Horázný Josef

Čisté úrokové výnosy, ktoré tvoria najväčšiu časť výnosov bankového sektora, poklesli o 4,6 % na 142,3 mil. eur. Výraznejšie však stúpla tvorba rezerv a opravných položiek, a to o 94,5 % na 21,4 mil. eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií vzrástli o 7,7 % na 49,4 mil. eur. Minuloročný zisk bankového sektora mierne stúpol o 0,5 % na 643,2 mil. eur. "Rast ziskovosti pozitívne ovplyvnila nižšia tvorba opravných položiek a rezerv, nižšie prevádzkové náklady a prijaté dividendy," komentovala vlaňajšie výsledky Slovenská banková asociácia. Naopak, negatívny vplyv na rast ziskovosti mali čisté úrokové výnosy a výnosy z obchodovania.

Pri predchádzajúcich správach o finančnej stabilite Národná banka Slovenska vždy konštatovala, že ziskovosť bánk je u nás stabilná a je na veľmi dobrej úrovni, čo už neplatí. Trend sa otočil. V porovnaní s krajinami zo strednej a východnej časti EÚ je ziskovosť bánk na Slovensku podľa národnej banky pomerne nízka. Dostala sa medzi najhoršie v rámci nášho regiónu, pričom ešte do roku 2016 patril slovenský bankový sektor k najziskovejším v regióne.

Podľa analytikov je zlou správou zdvojnásobenie bankového odvodu od tohto roka. Vyšší odvod podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika zásadne zníži ziskovosť bankového sektora a ohrozí finančnú stabilitu bánk. To si myslí aj Národná banka Slovenska, či Slovenská banková asociácia. "Pri nižšej ziskovosti a návratnosti kapitálu klesne atraktivita slovenských bánk z pohľadu ich materských skupín, čo sa logicky prejaví v nižších investíciách a rozvoji. Vylúčiť nemožno ani odchod niektorých bánk z trhu alebo ich zlučovanie, čo zredukuje konkurenciu na trhu," dodal Búlik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok