Zomrel fyzik, ktorý predpovedal gigantické mimozemské objekty

TA3 TASR
2.3.2020 10:24

Vo veku 96 rokov zomrel minulý piatok v Princetone v americkom štáte New Jersey Freeman Dyson, anglický teoretický fyzik a matematik žijúci v USA, ktorý bol jedným z tvorcov kvantovej elektrodynamiky.

Zomrel fyzik, ktorý predpovedal gigantické mimozemské objekty
SITA/AP

Zažil éru Alberta Einsteina

Dyson osobne zažil éru veľkých fyzikov Alberta Einsteina, Richarda Feynmana, Nilsa Bohra, Enrica Fermiho, Roberta Oppenheimera a ďalších, konštatovali britské médiá. Dyson sa preslávil aj ako mysliteľ a vizionár prinášajúci originálne nové myšlienky a futuristické koncepty, ktoré predbehli svoju dobu.

Dyson je známy najmä vďaka práci v oblasti kvantovej teórie poľa, fyziky tuhých látok a jadrového inžinierstva. Fanúšikovia sci-fi ho poznajú ako autora konceptu tzv. Dysonovej sféry - hypotetickej superkonštrukcie, ktorá by umožnila využitie absolútne všetkej energie, ktorú uvoľňuje hviezda. Zaoberal sa aj klimatologickým výskumom ohľadom oxidu uhličitého a prišiel s niekoľkými konceptmi, ako by sa dali riešiť emisie skleníkových plynov.

Bojovník proti nacionalizmu

Bol celoživotným bojovníkom proti nacionalizmu, zástancom jadrového odzbrojovania a medzinárodnej spolupráce. Ako uvádza Wikipedia, bol laureátom Wolfovej ceny za fyziku i  Lorentzovej medaily a v roku 2000 bol vyznamenaný Templetonovou cenou. Bol praktizujúcim kresťanom a pacifistom.

hawking-space-exploration-955f38699d7e413795dc1b8af5d5a6c1_ac1100ae-d076-721d.jpg

Dyson sa narodil 15. decembra 1923 v rodine britského skladateľa Georgea Dysona. Vyštudoval univerzitu v Cambridge, kde pôsobil v rokoch 1946-49. Po presťahovaní do USA bol profesorom na Cornellovej a neskôr na Princetonskej univerzite. Pôsobil aj v Institute for Advanced Study v Princetone, kde pracoval až do konca svojej kariéry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok