Jeden z posledných šéfov ÚV KSČ Miloš Jakeš oslavuje 90. narodeniny

TASR
12.8.2012 13:18

Postu sa vzdal počas turbulentných udalostí nežnej revolúcie v roku 1989 a do pamäti ľudí sa zapísal najmä svojím prejavom v Červenom Hrádku. Informovala o tom dnes česká tlačová agentúra Mediafax.

Jeden z posledných šéfov ÚV KSČ Miloš Jakeš oslavuje 90. narodeniny
CTK

Miloš Jakeš sa narodil 12. augusta 1922 v obci České Chalupy. V rokoch 1987-1989 bol generálnym tajomníkom KSČ, v priebehu nežnej revolúcie však musel z vysokej politiky odísť.
Jakeš prežil mladosť v Zlíne, vtedajšom Gottwaldove, ako zamestnanec Baťových závodov. Po roku 1945 sa však stal funkcionárom ČSM (Československého svazu mládeže) a jeho kariéra začala stúpať. V rokoch 1955-1958 študoval v Moskve a potom pracoval v aparáte komunistickej strany.
Funkciu generálneho tajomníka komunistickej strany zastával od 17. decembra 1987 a odstúpil po vypuknutí revolúcie dňa 24. novembra 1989.
"Jeho politická improvizácia, smerujúca k čiastočným hospodárskym reformám a čiastkovým ideologicko-politickým ústupkom pri zachovaní dovtedajšieho mocenského monopolu KSČ, neodrážala objektívne politický vývoj a skončila sa na jeseň 1989 úplnou rezignáciou a rozkladom komunistického systému v konfrontácii s opozičnými silami," zhrnul jeho pôsobenie na čele strany server totalita.cz, ktorý citovala agentúra Mediafax.
Jakešove politické kroky sa do pamäti väčšiny ľudí nezapísali, zato však zľudoveli jeho výroky z prejavu v obci Červený Hrádek. Prejav adresoval straníckym kolegom, ale nahrávka prenikla na verejnosť.
Generálny tajomník si v prejave napríklad kurčatá brojlery poplietol s bojlermi a apeloval na to, aby komunisti získali podporu obyvateľov a nezostali sami "ako kôl v plote". Horekoval nad tým, aké vysoké platy majú umelci. "Tak povedzme pani Zagorová. Je to milé dievča, všetko. No ale ona už tri roky po sebe berie 600.000 každý rok. A ďalší: nie šesťsto, ale milión, dva milióny berú. Jandovia a iní," kritizoval Jakeš umelcov.
V prejave sa posťažoval, aká je (Gorbačovova) prestavba komplikovaný proces, a varoval súdruhov, že "doňho môžu vstúpiť nepriatelia". Pýtal sa, čo je ešte socializmus: "Keď mal (kardinál) Tomášek narodeniny, samozrejme, oficiálne mu treba napísať, no ale Dubček mu šiel osobne zablahoželať, navštívil arcibiskupstvo. Je to ešte báza socializmu?"
Jakeš sa vzdal funkcie 24. novembra 1989 a od 90. rokov minulého storočia žije v ústraní. Napísal knihu spomienok Dva roky generálnym tajomníkom a v poslednom čase sa objavuje na prvomájových oslavách, ktoré organizuje KSČM (Komunistická strana Čiech a Moravy).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok