Všetko to beriem na seba. Hlina chce odstúpiť z vedenia KDH

TA3 SITA
1.3.2020 04:14

Volebný líder a predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina priznal, že sa jeho hnutie v týchto parlamentných voľbách zrejme nedostane do parlamentu. V prípade že KDH nedosiahne päťpercentnú voličskú podporu, Hlina približne o pol štvrtej nadránom oznámil, že sa v pondelok vzdá funkcie a vedením strany poverí súčasného podpredsedu Pavla Zajaca.

„Chcem sa všetkým poďakovať. Tieto štyri roky boli pre mňa jazdou. Asi sme urobili chyby, aj ja som urobil chyby. Všetko to beriem na seba. Vyzerá, že KDH bude musieť ešte zapracovať. Čas pre KDH príde a ja verím, že mu ostanete verní. Ak neuspejeme a treba pripustiť, že neuspejeme. Sľúbil som účasť v povolebnom štúdiu, ale ja sa tam pôjdem rozlúčiť a v pondelok sa vzdám funkcie,“ povedal vo svojom prejave Alojz Hlina. Ak by sa kresťanským demokratom podarilo dostať do parlamentu, na čele hnutia ostane. Hlina pripustil, že teoretická šanca prípadného volebného úspechu ešte existuje, ale nepovažuje ju za reálnu.

KDH je stredopravá kresťanskodemokratická politická strana založená 7. februára 1990. Jej súčasným predsedom je Alojz Hlina, podpredsedami hnutia sú Peter Bobula, Milan Majerský a Pavol Zajac. Vo voľbách do NR SR v roku 2016 sa KDH prvýkrát od svojho založenia nedostalo do parlamentu, keď získalo podporu 4,94 percenta voličov.

Podpredseda KDH Pavol Zajac nie je nadšený z toho, že ho plánuje Alojz Hlina poveriť dočasným vedením strany. Zajac to uviedol v rozhovore pre agentúru SITA. Zároveň však dodáva, že je pravdepodobné, že lídrom KDH nebude dlho. V priebehu najbližších týždňov podľa Zajaca bude zvolaný snem strany, ktorý si zvolí nového predsedu aj podpredsedov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok