V Číne počet nakazených klesá, nové prípady hlásia v Európe

TA3 TASR
28.2.2020 06:47

Zatiaľ čo v Číne počet nakazených koronavírusom klesá, mimo ohniska nákazy prípadov pribúda. Najhoršie je na tom Južná Kórea odkiaľ hlásia ďalších 256 chorých. Prvý prípad nákazy potvrdili najnovšie Nigéria, Litva, Nový Zéland aj Bielorusko. 22 nových prípadov zaznamenalo aj západné Nemecko.

V Číne vírus slabne

Čína oznámila v piatok 44 ďalších úmrtí na nový koronavírus SARS-CoV-2 a 327 nových prípadov nákazy. Ide o najmenší nárast počtu nakazených osôb za jeden deň počas obdobia viac než jedného mesiaca. V pevninskej Číne zaznamenali podľa aktuálnych údajov čínskej Národnej zdravotníckej komisie doteraz 2788 úmrtí a počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 78.824.

Stredočínska provincia Chu-pej, ktorá je ohniskom nákazy, nahlásila podľa agentúry Reuters 41 nových úmrtí, pričom 28 ľudí zomrelo v hlavnom meste tejto provincie Wu-chan. Z ochorenia sa už úplne vyliečilo 36.117 ľudí. Piatkové čísla predstavujú najnižší nárast v počte infikovaných od 24. januára, keď ich bolo nahlásených 259. Ako však poznamenala AFP, zatiaľ čo v Číne sa počet nových prípadov znižuje, v iných krajinách je to práve naopak. V snahe zabrániť importovaniu nových prípadov nákazy zo zahraničia, nariadila čínska vláda ľuďom, ktorí boli v zasiahnutých krajinách, 14-dňovú domácu karanténu.

V Číne epidémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. Nový koronavírus sa rozšíril už do 48 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy. Rozsiahle šírenie vírusu zaznamenali v Južnej Kórei, Taliansku či Iráne. Južná Kórea oznámila v piatok 256 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 2022.

V Číne epidémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. Nový koronavírus sa rozšíril už do 48 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy.

Prvé prípady v Litve aj v Bielorusku

Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 oznámila v piatok aj Litva. Ide o ženu, ktorá sa tento týždeň vrátila zo severotalianskeho mesta Verona. Litovská vláda vo vyhlásení uviedla, že infikovaná žena, ktorá sa do krajiny vrátila v pondelok, sa nachádza v izolácii v nemocnici v meste Šiauliai v strednej časti tohto pobaltského štátu. Odkedy nakazená žena prišla späť do vlasti, je na pozorovaní a vykazuje len mierne príznaky ochorenia - momentálne nemá ani zvýšenú teplotu, dodala vláda.

Prípady nákazy sa objavili aj v Nemecku. Šesť nemeckých spolkových krajín vo štvrtok nahlásilo spolu 22 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV. Okrem Severného Porýnia-Vestfálska a Bádenska-Württemberska pribudli aj Bavorsko, Hesensko, Hamburg a Porýnie-Falcko, ktoré oznámili prvé prípady. Informovali o tom denník Die Welt a agentúra Reuters.

V Európskej únii prípady nákazy potvrdili okrem iného vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Chorvátsku, Belgicku, Švédsku, Fínsku, Británii a Grécku. Najnovšie prípady hlási aj Bielorusko či Nový Zéland.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok