Mexiko vo finále olympijského turnaja zdolalo Brazíliu 2:1

TASR
11.8.2012 19:40

Futbalisti Mexika sa stali víťazmi olympijského turnaja v Londýne, keď v sobotu vyhrali nad favorizovanou Brazíliou vo Wembley 2:1.

Mexiko vo finále olympijského turnaja zdolalo Brazíliu 2:1
SITA

Stredoamerický rival "kánarikov" tak dokonale zničil ich snahu získať vôbec prvé olympijské zlato v histórii. Brazília sa hrdí piatimi titulmi majstrov sveta a vyhrala už všetko ostatné, čo sa dalo, ale zlaté medaily spod piatich olympijských kruhov jej stále v zbierke chýbajú.
Výber trénera Manu Menezesa dostal na kolená dvoma presnými zásahmi Oribe Peralta. Nič im nepomohol ani gól kanoniera Hulka v nadstavenom čase. Pre Mexiko, ktorého trénerom v Londýne je Luis Fernando Tena, je to vôbec prvá medaila z OH, a hneď tá najcennejšia. Brazílčania majú na konte tri striebra (1984, 1988 a 2012) a dva bronzy (1996 a 2008).
Bronzové medaily získali Juhokórejčania, ktorí v zápase o 3. miesto zdolali Japoncov.

Mexičania mali vo Wembley úvod ako zo sna. V 30. sekunde ich dostal do vedenia Peralta, ktorý využil obrovskú hrúbku v brazílskej rozohrávke a strelo k pravej žrdi nedal Gabrielovi žiadnu šancu. Podľa FIFA to bol najrýchlejší gól v histórii OH, odkedy sa začali presne zaznamenávať. Zaskočení "kanárici" sa síce snažili s výsledkom niečo urobiť, ale len ťažko sa presadzovali proti oponentovi. Rozpačitý výkon plný nepresností mohol napraviť v 37. minúte v prečíslení Oscar, ale jeho prihrávka do vnútra 16-ky adresáta nenašla. O chvíľu to tvrdou bombou z diaľky skúsil Hulk, Corona len s námahou vyrazil na roh.
V druhom dejstve podávali Mexičania kompaktný výkon a mohli sa dostať do dvojgólového vedenia, keď v 64. minúte zakiksoval Thiago Silva, no Fabian De la Mora trafil len brvno. Potom dalo Mexiko gól, rozhodcovia ho ale výbornému Peraltovi neuznali pre ofsajd. O pár ďalších okamihov podbehol roh brazílsky brankár Gabriel, ale Fabian hlavičkoval tesne nad bránu. Keďže sa 5-násobní majstri sveta, ktorí ešte nikdy olympijské zlato nezískali nepoučili, dostali ďalší tvrdý direkt. V 75. minúte sa muž zápasu Peralta dostal po štandardke do zakončenia a hlavou rozhodol. Mexiko potom umne kontrolovalo hru, ale pripustilo zbytočnú drámu z jeho strany. V 90.+1 minúte zabudla jeho obrana na Hulka, ktorý znížil. A favorit mohol aj vyrovnať, ale Oscar o dve minútky zahodil zblízka hlavou šancu stať sa hrdinom. Najväčšia senzácia turnaja sa tak zrodila na konci, vo finále triumfovali Mexičania.

finále OH 2012 v Londýne:
Brazília - Mexiko 1:2 (0:1)
Góly: 90.+1 Hulk - 1. a 75. Peralta, ŽK: Marcelo, Leandro Damiao - Reyes, I. Jimenez, Vidrio, rozhodoval: Clattenburg (Ang.), 86.162 divákov.
zostavy:
Brazília: Gabriel - Rafael (85. Lucas Moura), Alex Sandro (32. Hulk), Juan, Marcelo - Romulo, Oscar, Silva, Sandro (71. Pato) - Neymar, Leandro Damiao
Mexiko: Corona - Chavez, Mier, Salcido, I. Jimenez (81. Vidrio) - Reyes, Herrera, Aquino (57. Ponce), Enriquez - Peralta (85. R. Jimenez), Fabian De la Mora

konečné poradie: 1. Mexiko, 2. Brazília, 3. Kórejská republika, 4. Japonsko, 5. Veľká Británia, 6. Senegal, 7. Honduras, 8. Egypt, 9. Uruguaj, 10. Bielorusko, 11. Maroko, 12. Gabon, 13. Švajčiarsko, 14. Španielsko, 15. SAE, 16. Nový Zéland

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok