Slovensko reaguje na šírenie vírusu, v Taliansku zomrel 7. človek

TA3 TASR
24.2.2020 15:37

Taliansko sa stáva ohniskom koronavírusu v Európe. V krajine mu podľahol už siedmy človek, v oblasti karantény na severe krajiny sú desaťtisíce ľudí. Slovensko v tejto súvislosti prijalo opatrenia - ľudí prichádzajúcich z Talianska budú kontrolovať.

V mestách a dedinách vyhlásili karanténu

Taliansko v pondelok popoludní oznámilo, že koronavírusu v krajine podľahla v poradí už šiesta osoba. Ide o ženu z mesta Crema v Lombardsku, ktorá sa liečila na rakovinu a bola v kritickom stave. Zomrela v nemocnici v meste Brescia. Informovali o tom miestne zdravotnícke orgány.

Ide už o piateho človeka, ktorý zomrel na koronavírus v regióne Lombardsko - ohnisku nákazy v Taliansku. Tamojšie úrady už v 11 mestách a dedinách vyhlásili karanténu v snahe zastaviť šírenie choroby spôsobovanej koronavírusom. V oblasti karantény sa nachádza približne 50.000 obyvateľov.

V pondelok dopoludnia Taliansko ohlásilo úmrtia dvoch mužov vo veku 88 a 84 rokov. Prvý z nich zomrel v obci Caselle Landi a druhý v nemocnici v severotalianskom Bergame. Nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Taliansku potvrdili lekárske testy už u 219 ľudí, pričom 167 z nich sa nachádzalo v Lombardsku, 27 v regióne Benátsko a 18 v regióne Emilia-Romagna. Taliansko má zatiaľ najviac potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe.

Budú musieť vyplniť dotazník

Všetkých pasažierov prilietajúcich z Talianska na bratislavské Letisko Milana Rastislava Štefánika budú od utorka 25. februára kontrolovať. Diať sa tak bude na pokyn premiéra Petra Pellegriniho povereného riadením rezortu zdravotníctva. Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, Slovensko tak reaguje na aktuálnu situáciu v Taliansku v súvislosti s ochorením COVID-19, teda na nový koronavírus. Všetky lety z Talianska do Bratislavy tak budú sprevádzať prísnejšie kontroly týkajúce sa zdravotného stavu pasažierov.

"Každý cestujúci na palube lietadla z Talianska do Bratislavy bude musieť vyplniť dotazník, na základe ktorého ho budeme vedieť v prípade potreby aj po prílete na Slovensko identifikovať a v prípade potreby vyhľadať," uviedol Pellegrini.

Dovolenkárom, ktorí strávili posledné dni na severe Talianska, odporúča MZ SR, aby v prípade potreby kontaktovali odborníkov na telefonických linkách, ktoré rezort na tento účel zriadil. "K dispozícii sú nonstop telefonické linky, zriadené na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, takisto e-mailová adresa, kde sú odborníci na konzultáciu nepretržite pripravení," komentoval premiér. Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že v prípade, že na palube lietadla bude identifikovaný človek so symptómami podobnými ochoreniu COVID-19, bude okamžite po prílete odvezený špeciálnou sanitkou do izolácie na infekčné oddelenie do nemocnice.

Všetkých pasažierov prilietajúcich z Talianska na bratislavské Letisko Milana Rastislava Štefánika budú od utorka 25. februára kontrolovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok