Zverejnili, odkiaľ pochádzali obete streľby v nemeckých baroch

TA3 TASR
21.2.2020 18:31

Medzi deviatimi obeťami streľby, ktorú v stredu spustil v dvoch baroch s vodnými fajkami v nemeckom meste Hanau krajne pravicový extrémista, boli traja Nemci, dvaja občania Turecka, jeden Bulhar, jeden Rumun, občan Bosny a jedna osoba s nemecko-afganským občianstvom.

Zverejnili, odkiaľ pochádzali obete streľby v nemeckých baroch
SITA/AP

Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na úrad kriminálnej polície nemeckej spolkovej krajiny Hesensko. Podozrivého 43-ročného muža neskôr našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka - občianka Nemecka. Pri streľbe utrpeli zranenia aj dvaja Nemci, dvaja Turci a jedna osoba s dvojakým nemecko-afganským občianstvom.

Vyšetrovanie prípadu prevzala spolková prokuratúra, ktorá k nemu pristupuje ako k teroristickému činu. Páchateľ zverejnil niekoľko dní pred útokom videonahrávku obsahujúcu krajne pravicové a extrémistické názory.

Predstavitelia vyšetrujúcich orgánov vystúpili v piatok v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii so spolkovým ministrom vnútra Horstom Seehoferom. Ten označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok, čím oficiálne potvrdil predošlé predpoklady. Podľa jeho vyjadrenia ide v Nemecku už o "tretí pravicovo-teroristický útok za niekoľko mesiacov". Dodal, že "úroveň ohrozenia pravicovým extrémizmom, antisemitizmom a rasizmom je v Nemecku veľmi vysoká", a avizoval kroky na zaistenie ochrany obyvateľstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok