Táto krajina je o krok bližšie k legalizácii eutanázie, odhlasovali ju

TA3 TASR
21.2.2020 00:15

Portugalský parlament odhlasoval vo štvrtok legalizáciu eutanázie a asistovanej samovraždy pre nevyliečiteľne chorých pacientov.

Táto krajina je o krok bližšie k legalizácii eutanázie, odhlasovali ju
SITA/AP

Historickým hlasovaním sa Portugalsko vydalo na cestu stať sa štvrtou krajinou Európskej únie s legálnou eutanáziou. Parlament hlasoval o dokopy piatich navzájom podobných zákonoch, ktoré eutanáziu a asistovanú samovraždu legalizujú. Všetkých päť zákonodarcovia schválili. Do parlamentu ich môže stále vrátiť konzervatívny prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Počas rozpravy o zákonoch pred budovou parlamentu proti legalizácii demonštrovali stovky protestujúcich.

portugal-euthanasia-22918-12fac35e2fef4d6bbb342f1a366a6a05_ac1100ae-104f-bee3.jpg

Všetky schválené zákony sa zhodujú na minimálnom veku 18 rokov. Eutanáziu budú môcť podstúpiť iba osoby, ktoré netrpia mentálnym postihnutím, sú nevyliečiteľne choré, trpia "neznesiteľnými" bolesťami a nemajú nádej na vyliečenie.

"Myslím si, že život je nedotknuteľným ľudským darom, ktorý má nepredstaviteľnú hodnotu potvrdenú portugalskou ústavou - vďaka Bohu," povedal 21-ročný demonštrant Francisco Guimaraes. "Musíme sa o život starať až do chvíle prirodzenej smrti." Proti legalizácii je pravicová strana Demokratické a sociálne centrum/Ľudová strana (CDS/PP) a katolícka cirkev. CDS/PP avizovala, že v prípade schválenia chce k zákonu zorganizovať referendum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok