Premiér vyzval opozičníkov, aby si pobalili spacáky a odišli z pléna

TA3 SITA
19.2.2020 16:35

Poslanci z koalície PS/Spolu si zamenili parlament s ubytovňou pre bezdomovcov. Vo videu na sociálnej sieti to povedal predseda vlády a volebný líder Smeru-SD Peter Pellegrini. Reagoval tým na šesticu poslancov z koalície PS/Spolu, ktorí druhý deň na protest proti otvoreniu schôdze blokujú rečnícky pult v rokovacej sále.

Premiér vyzval opozičníkov, aby si pobalili spacáky a odišli z pléna
SITA/Branislav Bibel

Žiada rešpektovanie pravidiel

Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubačová tam z utorka na stredu aj nocovali. Ani po opakovaných výzvach predsedu parlamentu dnes priestor rečníckeho pultu neopustili, preto Danko schôdzu prerušil do štvrtka do 9:00.

„Ako bývalý predseda Národnej rady SR som mal k parlamentu vždy úctu. Predstavuje pre mňa garanciu parlamentnej demokracie. Preto sa nemôžem pozerať na to, ako sa po miestnosti so slovenským štátnym znakom, kde sa prijímajú zákony, premávajú poslanci v ponožkách a v pyžame, rozkladajú si spacáky v rokovacej miestnosti, spia na stoloch a z rečníckeho pultu si robia prístrešok na horalky a termosky s kávou,“ uviedol Pellegrini.

Ak toto má byť podľa premiéra nová politická kultúra, tak to absolútne odmieta. „Pýtam sa poslancov PS/Spolu, uvedomujete si, že zneucťujete parlament a pohŕdate demokraciou? To si naozaj myslíte, že váš názor je prípustný a správny a máte právo brániť v prejave názoru niekoho iného? Naozaj sú všetci hlupáci a len vy máte patent na rozum?“ pýta sa Pellegrini.

Opozičných poslancov preto vyzval, aby si pobalili svoje spacáky, deky, termosky a špinavé ponožky a šli sa vyspať domov ako normálni a slušní ľudia. „Vyjadrite svoj názor tak, ako sa má. Najprv v rozprave, potom v hlasovaní. Rešpektujte pravidlá parlamentnej demokracie,“ dodal predseda vlády.

Danko vraj má riešenie

Mimoriadnu 58. schôdzu parlamentu otvorili poslanci v utorok 18. februára. Za program schôdze hlasovali poslanci Smeru-SD, SNS, Kotlebovcov – ĽSNS, Eduard Adamčík z klubu Most-Híd či nezaradení poslanci okolo Ľubomíra Galka, ktorí pred časom odišli zo strany Sloboda a Solidarita a vstúpili do Demokratickej strany. Taktiež zahlasovali za program schôdze nezaradení poslanci Peter Marček, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek, Jana Nehézová, Milan Špánik a Juraj Kolesár.

Na schôdzi by mali poslanci v skrátenom legislatívnom konaní rozhodovať o troch vládnych návrhoch zákonov. Dva sú iniciatívou Smeru-SD. Ide o trináste dôchodky pre penzistov a zvýšenie rodinných prídavkov o sto percent. SNS zasa chce zrušiť diaľničné známky pre autá do 3,5 tony. Strana rovnako iniciovala rokovanie parlamentu o Istanbulskom dohovore. Členovia zákonodarného zboru budú hlasovať o vyjadrení súhlasu s uvedeným dohovorom.

Predseda parlamentu Andrej Danko na tlačovej konferencii uviedol, že má riešenie, ako vo štvrtok 20. februára ráno zabezpečiť pokračovanie mimoriadnej schôdze NR SR. Odmietol ich však konkretizovať. Tvrdí, že ich ešte potrebuje odkomunikovať z technického hľadiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok