Populárneho speváka našli mŕtveho. Bol kultúrnou ikonou

TA3 TASR
17.2.2020 19:00

Populárneho gospelového speváka v Rwande Kizita Mihigu, ktorého uväznili pre obvinenia z prípravy vraždy prezidenta krajiny Paula Kagameho, ale neskôr dostal milosť, našli v pondelok mŕtveho v policajnej cele. Úrady jeho smrť označili za samovraždu.

Populárneho speváka našli mŕtveho. Bol kultúrnou ikonou
Youtube.com/ Kizito Mihigo

Kizito Mihigo (38) prežil genocídu v Rwande v roku 1994 a bol známy tým, že na oficiálnych slávnostiach spieval národnú hymnu, pričom na niektorých ceremóniách bol prítomný aj samotný prezident Kagame. "Sme veľmi zarmútení. Žiadam vládu, aby podporovala lásku," povedal člen rodiny, ktorý si neželal byť menovaný.

Mihigu v roku 2015 odsúdili na desať rokov väzenia po tom, čo ho usvedčili z plánovania atentátu na Kagameho a ďalších vysokopostavených predstaviteľov vlády. Kagame ho o tri roky omilostil. Mihigu pred troma dňami znovu zatkli, podľa slov polície za porušenie podmienok svojho prepustenia z väzenia, pretože sa pokúsil opustiť krajinu bez povolenia a snažil sa tiež podplatiť Rwanďanov, ktorí ho spozorovali pri pokuse prekročiť hranicu do Burundi.

Hovorkyňa Rwandskej vyšetrovacej komisie Marie Michelle Umuhozová povedala, že Mihigo bol v cele sám. Spevákovo telo odviezla polícia do policajnej nemocnice na pitvu, dodala hovorkyňa. Mihigo, oddaný katolík známy svojimi piesňami o odpustení, je v Rwande kultúrnou ikonou a správe o jeho smrti ľudia nechceli uveriť. Prezident Kagame, ktorý je pri moci od roku 2000, je medzinárodne uznávaný za vytvorenie ekonomického rastu a stability v malej vnútrozemskej africkej krajine, ale organizácie občianskej spoločnosti ho obviňujú v porušovania ľudských práv.

Témy: Rwanda Burundi
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok