Ministri sa dohodli na predĺžení sankcií voči Bielorusku

TA3 TASR
17.2.2020 16:06

Reštriktívne opatrenia Európskej únie voči Bielorusku potrvajú najmenej do konca februára 2021. Na predĺžení sankcií sa na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné záležitosti v Bruseli dohodli ministri zahraničných vecí. Na zozname reštrikcií je okrem iného aj embargo na zbrane, výrobky na dvojaké využitie či zákaz vycestovania do Európskej únie pre štyri osoby.

Zákaz vycestovania do EÚ

Reštriktívne opatrenia EÚ voči Bielorusku budú predĺžené o ďalší rok, a to do 28. februára 2021. Rozhodli o tom v pondelok v Bruseli európski diplomati na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. Medzi platné sankčné opatrenia patrí embargo na zbrane a tovary dvojakého využitia, čiže vybavenie, ktoré by sa mohlo použiť na represie voči občanom, ako aj zmrazenie aktív a zákaz vycestovania do členských krajín EÚ pre štyri osoby. Ide o ľudí spájaných s doteraz nevyriešenými zmiznutiami dvoch opozičných politikov, jedného podnikateľa a jedného novinára v rokoch 1999 a 2000.

Rada ministrov zároveň predĺžila aj výnimku z reštriktívnych opatrení s cieľom umožniť vývoz biatlonového vybavenia a obmedzeného počtu športových zbraní na osobitné použitie do Bieloruska. Sankcie EÚ voči Bielorusku boli zavedené v roku 2004 ako reakcia na zmiznutie štyroch osôb kritických voči vládnemu režimu.

V roku 2011 boli prijaté ďalšie reštriktívne opatrenia proti tým, ktorí sa podieľali na porušovaní medzinárodných volebných noriem a medzinárodného práva v oblasti ľudských práv, ako aj na zákrokoch proti občianskej spoločnosti a demokratickej opozícii. V tom istom roku bolo zavedené aj zbrojné embargo.

Obnovili zbrojné embargo voči Zimbabwe

Vo februári 2016 sa ministri zahraničných vecí EÚ rozhodli zrušiť reštriktívne opatrenia voči 170 fyzickým osobám a štyrom právnym subjektom, zostalo však zachované zbrojné embargo a sankcie z roku 2004 voči štyrom osobám.

Európski diplomati sa v pondelok rozhodli obnoviť zbrojné embargo voči Zimbabwe a na zoznam sankcií EÚ (zmrazenie aktív) do konca februára 2021 zaradili spoločnosť Zimbabwe Defense Industries (ZDI). Dôvodom je doteraz nevyšetrená úloha ozbrojených a bezpečnostných síl pri porušovaní ľudských práv v tejto africkej krajine. Podľa tlačovej správy Rady EÚ zbrojné embargo, ako aj zmrazenie aktív voči firme ZDI nemajú vplyv na pomoc EÚ zimbabwianskemu hospodárstvu, poskytovanie priamych zahraničných investícií a vzájomné obchodné vzťahy. Rozhodnutia o sankciách voči Bielorusku a Zimbabwe nadobudnú účinnosť 18. februára po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok