Kto má najlepšiu protikorupčnú agendu? Prvá trojka je z opozície

TA3 SITA
17.2.2020 12:10

Agendu boja proti korupcii vo volebných programoch hodnotí Nadácia Zastavme korupciu najlepšie v prípade politických strán SaS, Za ľudí, OĽANO a koalície PS/Spolu. Ako ďalej nadácia informuje na svojej internetovej stránke, tieto štyri politické subjekty získali 80 a viac bodov z možných 105, ktoré v rámci hodnotenia programov mohli obdržať.

Kto má najlepšiu protikorupčnú agendu? Prvá trojka je z opozície
SITA/Diana Černáková (ilu)

Konkrétne strane SaS nadácia udelila 86 bodov, strane Za ľudí 83, hnutiu OĽANO 81 a koalícii PS/Spolu 80 bodov. KDH získalo podľa hodnotenia nadácie 60 bodov. Nadácia vo volebných programoch hodnotila päť vybraných oblastí, konkrétne návrhy v oblasti majetkových priznaní, ochrany oznamovateľov korupcie, fungovania prokuratúry, polície a súdov. Za každú z týchto piatich kategórií mohli strany získať 20 bodov. Zároveň mali možnosť získať päť bodov za iné navrhované opatrenia v boji proti korupcii.

„Opatrenia, ktoré sme vytýčili ako dôležité, sú výsledkom našej analytickej činnosti pri tvorbe správy o stave polície, správy o stave prokuratúry, analýzy systému majetkových priznaní v európskych krajinách a prípravy zákona o ochrane oznamovateľov,“ uvádza nadácia.

Z ďalších hodnotených strán získala 38 bodov Strana maďarskej komunity, 32 bodov Dobrá voľba, 25 bodov Most-Híd, 5 bodov strana Sme rodina a tri body strana Kotlebovci - ĽSNS. Stranám Smer-SD a SNS udelila nadácia rovnako po 0 bodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok