Štyria čínski policajti sú obvinení zo zakrývania vraždy britského podnikateľa

TASR
10.8.2012 11:26

Pred čínsky súd sa dnes postavili štyria vysokopostavení policajti, obvinení zo zakrývania vraždy Brita Neila Heywooda, z ktorej obžalovali manželku odvolaného vplyvného člena politbyra Po Si-laja, Ku Kchaj-laj.

Štyria čínski policajti sú obvinení zo zakrývania vraždy britského podnikateľa
SITA

Ide o politicky najcitlivejší proces v Číne za posledné desaťročia. Oficiálne čínske vyhlásenia naznačujú, že Ku (53) a jej rodinného pomocníka uznajú za vinných. Obom hrozí trest smrti, mnohí právni experti však očakávajú, že Ku dostane dlhoročný trest odňatia slobody.
Súdny proces v meste Che-fej na východe krajiny dnes pokračoval po štvrtkovom prvom pojednávaní, na ktorom prečítali znenie obvinení proti Ku Kchaj-laj a jej rodinnému pomocníkovi Čang Siao-ťünovi - podľa obžaloby dvojica otrávila britského občana a podnikateľa Heywooda v juhozápadnom čínskom meste Čchung-čching. Manželka Po Si-laja nenamietala proti obvineniam.

Štyria vysokopostavení policajní predstavitelia z mesta Čchung-čching sú podozriví zo zatajovania protizákonného konania Poovej manželky, ktorého sa údajne dopustili počas vyšetrovania Heywoodovej smrti. "Obchádzali zákony, aby dosiahli osobné výhody," vyhlásil súd pred začiatkom procesu.
K štvorici podozrivých policajtov patrí aj bývalý zástupca mestského policajného šéfa Kuo Wej-kuo a dvaja vysokopostavení detektívi.
Denník South China Morning Post, vychádzajúci v Hongkongu, vo štvrtok citoval v článku anonymné zdroje, podľa ktorých súd v juhozápadnom meste Čcheng-tu začne na budúci týždeň súdny proces proti bývalému Kuovmu šéfovi, Wang Li-ťünovi.
Wang bol nekompromisným policajným šéfom v Čchung-čchingu a dlhoročným spojencom Po Si-laja až dovtedy, kým ho neodvolali z funkcie a kým neušiel vo februári na americký konzulát v meste Čcheng-tu. To vyvolalo škandál, ktorý spôsobil odvolanie Poa, člena politbyra a šéfa mestskej komunistickej strany v Čchung-čchingu.

Ako sa teraz zdá, Wangov útek súvisel s pokusmi policajtov, a zrejme aj samotného Poa, "zamiesť pod koberec" Heywoodovu vraždu.
Podľa nepotvrdených správ hrozí Wangovi obvinenie z vlastizrady.
Proces s obžalovanou Ku Kchaj-laj je zatiaľ najväčšou kauzou v rámci krízy, ktorá zasiahla čínsku vládnu komunistickú stranu od sporov spred roka 1989. Po sporoch nakoniec nasledoval tvrdý vojenský zásah proti prodemokratickým demonštrantom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok