Orbán vystúpil s prejavom o stave krajiny, spomínal i Sorosa

TA3 TASR
16.2.2020 18:24

Po Trianonskej mierovej zmluve sa pred 100 rokmi Maďari ocitli na strane porazených, potom ich zasiahol aj komunistický puč. Pred ich zrakmi sa neskôr rozpadli Československo, Juhoslávia i Sovietsky zväz, Maďarsko ale ešte stále existuje a podarilo sa mu vymaniť zo zovretia, povedal v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v tradičnom výročnom prejave o stave krajiny.

Vládny dotazník

Premiér podľa spravodajského servera Infostart.hu pripomenul, že v rámci uvedenej mierovej zmluvy, ktorá v roku 1920 vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, prišla krajina o dve tretiny územia a o 63 percent svojho obyvateľstva, pričom každý tretí Maďar sa dostal za hranice Maďarska. Maďari sa zariadili na prežitie, keďže okolo nemali žiadnych spojencov. Potom sa rozpadli Československo, Juhoslávia i Sovietsky zväz.

"Maďarsko nielen že dodnes žije, ale sa mu podarilo dostať z nepriateľského zovretia," zdôraznil Orbán. So susednými národmi si teraz Maďari podľa jeho slov nachádzajú spoločnú reč a prostredníctvom nových spojeneckých systémov sa už dokážu ochrániť. Orbán od roku 1999 každý rok predniesol výročný prejav, a to ako premiér, ale aj ako opozičný politik. Terajší prejav pred úvodom jarnej schôdze parlamentu je v poradí už 22. Ministerský predseda sa v ňom sústredil na ochranu rodiny a hospodárstva, európske a klimatické záležitosti, a prezentoval aj novú národnú konzultáciu, v rámci ktorej sa vláda mieni spýtať občanov na ich názor na aktuálne problémy spoločnosti.

Orbán povedal, že pred desiatimi rokmi bola krajina po vládnutí socialistov na pokraji krachu. Po tom, čo sa ale jeho strana Fidesz ujala opäť moci, presadila kresťansky orientovanú ústavu, kabinet poslal domov delegáciu Medzinárodného menového fondu a spoločenstvá Maďarov žijúcich v zahraničí prepojil s materskou krajinou. "Krajina, ktorú prinútili kľaknúť si na kolená, si zvolila namiesto poklonkovania sebaúctu a namiesto migrantov vlastné, maďarské deti," zhrnul predseda vlády postoje svojho kabinetu a dodal, že takéto niečo existuje v rámci Európskej únie možno iba v Poľsku.

Výzvy pre Maďarsko

Orbán opakovane vyzval na boj proti americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi, ktorý sa podľa neho už trikrát pokúsil vyplieniť Maďarsko. Ako spresnil, prvý pokus bol pri odkúpení maďarského štátneho dlhu v 90. rokoch (minulého storočia), čomu zabránil vtedajší premiér József Antall, potom nasledoval pokus získania maďarskej banky OTP, ktorý nevyšiel vďaka predsedovi vlády Gyulovi Hornovi, a napokon v roku 2015 pri organizovaní dovozu migrantov do Maďarska pod rúškom ľudskoprávnych organizácií.

V hodinovom prejave sa predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu ozval okrem iného aj proti vyplácaniu odškodného pre odsúdených zločincov za zlé pomery v maďarských väzniciach, pričom podľa Orbána väzňom pomáhajú advokáti platení zo zahraničia. Doposiaľ v 12.000 prípadoch takto prišiel štát o miliardy forintov. Aj táto záležitosť bude figurovať vo vládnom dotazníku.

Vyzdvihol ekonomické úspechy svojej krajiny v období uplynulých desiatich rokov vlády Fideszu, v rámci ktorých podčiarkol priebežný rast HDP, vytváranie pracovných miest, zahraničné investície, z ktorých 60 percent pochádza z východných krajín v rámci politiky otvárania sa Východu, ale aj rekordný vývoz tovaru. O budúcnosti premiér povedal, že najväčšími výzvami budú klimatické a demografické problémy, ako aj ťažkosti európskej ekonomiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok