Nový líbyjský parlament povedie umiernený islamista

SITA
10.8.2012 08:00

Šéf Generálneho národného kongresu v minulosti pôsobil v zložkách Kaddáfího režimu, už v 80. rokoch sa však pridal na stranu opozície.

Nový líbyjský parlament povedie umiernený islamista
SITA

Nový líbyjský parlament si vo štvrtok večer na prvom zasadnutí zvolil svojho predsedu, ktorým sa stal bývalý aktívny bojovník proti režimu Muammara Kaddáfího. Zákonodarný zbor povedie Muhammad al-Magariaf, niekdajší šéf opozičného Národného frontu spásy. Svoj hlas mu na štvrtkovej schôdzi odovzdalo 113 poslancov, pričom jeho protikandidát Ali Zidane dostal 85 hlasov. Médiá al-Magariafa označili za "umierneného islamistu".

Al-Magariaf sa narodil v roku 1940 v líbyjskom meste Bengází. Je vyštudovaným ekonómom a disponuje aj doktorátom z britskej univerzity. V 70. rokoch pôsobil vo vysokých funkciách ešte za éry vtedajšieho vodcu Muammara Kaddáfího. V roku 1980 však odstúpil z postu veľvyslanca v Indii, pridal sa k opozícii a založil spomínaný Národný front spásy.

Členov prvého slobodne voleného 200-členného líbyjského parlamentu si obyvatelia africkej krajiny vybrali ešte 7. júla. Hlavnou úlohou Generálneho národného kongresu bude teraz vyberanie členov dočasnej vlády, ktorá prevezme právomoci Dočasnej národnej rady. Tá je od stredy už oficiálne rozpustená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok