Vietnam uzavrel do karantény celý región, obáva sa šírenia vírusu

TA3 TASR
13.2.2020 08:21

Vo Vietname dali pre obavy zo šírenia nového koronavírusu do karantény dediny s celkovo 10.000 obyvateľmi v blízkosti hlavného mesta Hanoj. V oblasti nazývanej Son Loi totiž zistili šesť prípadov nového koronavírusu. Oznámilo to vietnamské ministerstvo zdravotníctva.

Vietnam uzavrel do karantény celý región, obáva sa šírenia vírusu
SITA/AP

Uzavretie oblasti Son Loi, približne 40 kilometrov od Hanoja, je prvou hromadnou karanténou mimo Číny, odkedy sa vírus koncom vlaňajška objavil v stredočínskom meste Wu-chan. "Od 13. februára 2020 s okamžitou platnosťou umiestnime do izolácie a karantény oblasť epidémie Son Loi," napísalo vietnamské ministerstvo vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP. "Časový rámec... je 20 dní," spresnilo ministerstvo. Son Loi je farmársky región pozostávajúci z niekoľkých dedín.

Vo štvrtok okolo tejto oblasti zriadili kontrolné stanovištia. Zdravotníci v ochranných oblekoch rozstrekovali na vozidlá na kontrolných stanovištiach dezinfekčné prostriedky. Úrady odporučili obyvateľom, aby sa vyhýbali veľkým zhromaždeniam. Ich život epidémia vážne postihla.

Vo Vietname, ktorý má s Čínou priepustnú hranicu, je 16 potvrdených prípadov vírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, šesť z nich v spomínanej samosprávnej oblasti Son Loi. Vietnam zakázal všetky lety do a z pevninskej Číny v snahe zabrániť šíreniu vírusu. Takisto pozastavil vydávanie nových turistických víz pre čínskych štátnych príslušníkov alebo cudzincov, ktorí boli posledné dva týždne v Číne. V Číne podľahlo epidémii vyše 1350 ľudí a takmer 60.000 ďalších sa nakazilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok