Druhý pilier je podľa Fica nevýhodný pre 81 % ľudí

SITA, TA3
9.8.2012 14:49

Druhý dôchodkový pilier je podľa premiéra Roberta Fica nezaujímavý a nevýhodný pre ľudí s príjmom do 1 000 eur. Uviedol to počas parlamentnej Hodiny otázok, keď odpovedal na otázku svojho straníckeho kolegu Pavla Gogu, komu sa sporenie v kapitalizačnom pilieri neoplatí.

Príjem do 1 000 eur má pritom podľa predsedu vlády 81 % ľudí na Slovensku. „Tak pre koho bol druhý pilier stavaný,“ spýtal sa Fico. Druhý pilier podľa neho vznikol pre 12 až 13 % občanov. „Čísla, ktoré sme poskytli, sú nezvratné a nedajú sa vyvrátiť,“ dodal predseda vlády.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká od začiatku septembra zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov za zhodnotenie úspor a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. septembra tohto roka do 31. januára budúceho roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností.

Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu vo výške 0,3 % ročne z čistej hodnoty úspor zrejme zostane v garantovanom aj negarantovanom fonde. Vláda pritom navrhovala, aby sa tento poplatok v negarantovanom fonde zvýšil na 0,6 % ročne z čistej hodnoty dôchodkových úspor. Poslanci však tento zámer kabinetu neschválili. Zvýši sa však poplatok za zhodnotenie majetku, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor.

Súčasne sa zníži poplatok pre penzijnú spoločnosť za vedenie dôchodkového účtu zo súčasného 1 % na 0,75 % zo sumy mesačného príspevku. Menej si bude z prostriedkov určených na dôchodkové sporenie účtovať aj Sociálna poisťovňa. Tá si v súčasnosti ponecháva 0,5 % z výšky príspevku na vlastnú správu. Po novom bude poisťovňa tvoriť svoj správny fond len z 0,25 % z výšky príspevku na penzijné sporenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok