PS/Spolu reaguje na vládne opatrenia trestným oznámením

TA3 SITA
12.2.2020 13:15

Koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu podáva trestné oznámenie na niekoľkých členov vlády za zneužitie právomocí verejného činiteľa a z marenia úlohy verejným činiteľom. Po podaní trestného oznámenia na generálnej prokuratúre to povedal predseda Spolu Miroslav Beblavý. Trestné oznámenie podala aj europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

PS/Spolu reaguje na vládne opatrenia trestným oznámením
SITA/Alexandra Čunderlíková

Beblavý: Dvojnásobne porušili zákon

Podľa Beblavého sa toho dopustili tí členovia vlády, ktorí schválili návrhy zákonov o trinástom dôchodku, prídavkoch na dieťa a diaľničných známkach. Beblavý zdôraznil, že schválením týchto návrhov dvojnásobne porušili zákon. „Keď obyčajný človek poruší zákon, tak nikoho nezaujíma, či má nejaký úmysel alebo robí len predvolebnú korupciu. Každopádne za to musí pykať. Členovia vlády sú zjavne zvyknutí na to, že oni keď niečo urobia, tak tie dôsledky znášať nemusia. Stačí, keď vyhrajú ďalšie voľby alebo sa vyvodí politická zodpovednosť,“ povedal Beblavý.

Poukázal na to, že po schválení týchto zákonov bude mať od Slovenska horšie verejné financie spomedzi členských štátov Európskej únie už iba Rumunsko. „Trestnoprávna zodpovednosť však nie je iba na členoch vlády, ale aj na poslancoch parlamentu, ktorí v tejto veci zvolávajú mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR,“ dodal Beblavý.

„Je evidentné, že členovia vlády SR, ako aj niektorí poslanci NR SR budú konať v rozpore s Rokovacím poriadkom NR SR, ako aj výdavkovým stropom, ktorý prijala minulý mesiac vláda. Navyše je tu podozrenie, že porušia aj trestný zákon, keďže chcú získať pre seba neoprávnenú výhodu v podobe lepšieho volebného výsledku. A tak nepriamym úmyslom spôsobiť štátnemu rozpočtu škodu vo výške cca 350 mil. eur, čo je predpokladaná suma na zaplatenie ich sľubov,“ priblížila svoje dôvody podania trestného oznámenia Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Konanie strán kritizuje i Remišová

Konanie Smeru-SD a SNS kritizuje aj nezaradená poslankyňa NR SR Veronika Remišová, ktorá pôsobí v mimoparlamentnej strane Za ľudí. Tvrdí, že vládne strany sa s kotlebovcami chystajú na mimoriadnej schôdzi porušiť zákon. Chcú totiž prijať zákony v skrátenom legislatívnom konaní, hoci nie sú splnené zákonné dôvody na zrýchlený režim.

"Ak vládna koalícia vo vláde a v parlamente odhlasuje skrátené legislatívne konanie, pôjde o hrubé porušenie zákona, pretože podľa zákona môže národná rada schvaľovať zákony v skrátenom legislatívnom konaní iba za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody," zdôraznila Remišová. Prezidentka Zuzana Čaputová by podľa Za ľudí nemala v záujme ochrany práva a zákonnosti podpísať zákony, ktoré by boli schválené v rozpore s legislatívnymi pravidlami.

Predseda vlády Peter Pellegrini 11. februára povedal, že Smer chce zvolať mimoriadnu schôdzu, na ktorej plánuje v skrátenom legislatívnom konaní riešiť vyššie prídavky pre deti, trináste dôchodky a situáciu okolo Istanbulského dohovoru. Zvolanie schôdze podporil aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorého podmienkou bolo, aby vláda predložila do parlamentu aj Istanbulský dohovor a zrušenie diaľničných známok. Tretia vládna strana Most-Híd program takejto schôdze nepodporí, naopak istú podporu majú od strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Zámer Smeru-SD zvolať mimoriadnu schôdzu kritizovali viacerí opoziční politici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok