Rozhodli v kauze štátnych cien, ktoré napadol na ústavnom súde Kiska

TA3 TASR
12.2.2020 10:38

Zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka nie je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom ústavný súd. Zákon, ktorý prijala národná rada s účinnosťou od 1. januára 2018, napadol na ÚS vtedajší prezident Andrej Kiska.

Argumentoval, že štátne vyznamenania, za ktoré označil aj novozriadené štátne ceny, môže podľa ústavy udeľovať len hlava štátu, pokiaľ na to nesplnomocní iný orgán. S jeho podaním sa stotožnila aj súčasná prezidentka Zuzana Čaputová. "Ústavný súd vykonal rozsiahlu analýzu - historickú, komparatívnu, týkajúcu sa pojmu štátnych vyznamenaní a štátnych cien, jednak z hľadiska ich spoločenskej hodnoty, určitých formálnych a materiálnych znakov, ktoré sa zohľadňujú pri ich udeľovaní a dospel k záveru, že štátne ceny udeľované podľa tohto zákona nemožno považovať za štátne vyznamenania. Rozhodujúcou skutočnosťou najmä je, že štátne ceny sa neudeľujú v mene Slovenskej republiky, na rozdiel od štátnych vyznamenaní udeľovaných prezidentom SR," uviedol pre novinárov predseda ÚS Ivan Fiačan. Podľa ÚS tak parlament prijatím zákona nezasiahol do ústavou vymedzených právomocí hlavy štátu udeľovať štátne vyznamenania.

Príslušný zákon stanovuje, že štátne ceny sa udeľujú za zásluhy, výsledky práce alebo činy mimoriadne významné pre rozvoj jednotlivých oblastí spoločenského, ekonomického alebo kultúrneho života v SR. Ich súčasťou, na rozdiel od štátneho vyznamenania, je aj finančná odmena, a to v sume 25-násobku priemernej mesačnej mzdy. Zatiaľ štátnu cenu nikomu neudelili.

Zákon schválila NR SR v októbri 2017. Podľa vtedajšieho premiéra Roberta Fica vládna koalícia tak urobila aj pre nesúhlas s tým, ako prezident Kiska udeľoval štátne vyznamenania.

"Rozhodnutie Ústavného súdu, samozrejme, treba rešpektovať. Z toho, čo bolo vyhlásené, bolo vidieť, že si plénum dalo záležať na kvalitnom odôvodnení. S písomným odôvodnením som ešte nemal čas sa oboznámiť, lebo to je podstatne dlhšie ako to vyhlásené," reagoval právny zástupca prezidentky Peter Kubina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok