Zmanipulované, nezákonné, účelové. Rusko hodnotil dôkazy

TA3 TASR
11.2.2020 10:36

Na ŠTS pokračuje ostro sledovaný proces v kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek. Obžalovaný bývalý riaditeľ súkromnej televízie Pavol Rusko sa vyjadroval k vykonanému dokazovaniu, potom zo súdu odišiel.

Výpovede jeho nástupcov sú vraj irelevantné

Účelom podpisu zmeniek za desiatky miliónov eur bolo vyriešenie takzvanej kauzy Gamatex a záchrana vysielacej licencie pre spoločnosť Markíza Slovakia. Pred špecializovaným trestným súdom v Pezinku to v rámci vyjadrovania sa k vykonanému dokazovaniu uviedol obžalovaný bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Zopakoval tak svoje tvrdenia, ktoré uviedol už v občianskoprávnych konaniach o vyplatenie zmeniek a tiež na začiatku trestného procesu v lete minulého roku.

Rusko v tejto súvislosti zdôraznil, že výpovede jeho viacerých nástupcov vo funkcii riaditeľa Markízy, ktorí pred súdom zhodne vypovedali, že o zmenkách nevedeli, sú irelevantné. Zopakoval totiž, že zmenky naschvál nedal do účtovníctva, ktoré bolo vinou jeho obchodnej spoločníčky Sylvie Volzovej v zlom stave. K výpovedi svedka Petra Tótha zase povedal, že svedok klame, o celej veci nič nevedel a viaceré časti výpovede začínal frázou „Marian Kočner mi povedal“. Tóth v kauze zmeniek vypovedal pred súdom s vylúčením verejnosti, prokurátor Ján Šanta však po jeho výpovedi skonštatoval, že potvrdzuje tvrdenia v obžalobe.

Kľúčový posudok je podľa Ruska účelový

Pokiaľ ide o možno kľúčový posudok znalkyne Eriky Strakovej, podľa ktorej boli podpisy na zmenkách, pravdepodobne, vyhotovené okolo roku 2013, Rusko ho považuje za účelový. Naopak, stotožňuje sa s tvrdením českého znalca Milana Nouzovského, podľa ktorého vek podpisov nie je možné určiť. Pokiaľ ide o komunikáciu spoluobžalovaného Kočnera na tému zmeniek v aplikácii Threema, podľa Ruska ide o zmanipulovaný a nezákonný dôkaz.

Rusko potom požiadal o konanie v neprítomnosti a odišiel zo súdu. „Rozhodol som sa odísť na protest voči tomu, ako je vedený tento súdny spor. Vieme, že nám budú všetky dôkazy odmietnuté,“ povedal obžalovaný. Rozsudok je podľa neho napísaný dopredu, spolieha sa na Najvyšší súd SR v prípadnom odvolacom konaní.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok