Haščák podal dovolanie voči rozhodnutiu o vydaní knihy Gorila

SITA
9.8.2012 10:42

Spolumajiteľ spoločnosti Penta Jaroslav Haščák, ktorého meno sa objavuje v medializovanom spise Gorila, podal dovolanie voči júnovému rozhodnutiu súdu o zrušení zákazu vydania knihy novinára Toma Nicholsona o Gorile.

Haščák podal dovolanie voči rozhodnutiu o vydaní knihy Gorila
SITA

Potvrdila to Kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR. Kniha, ktorá vychádza z údajných dokumentov tajnej služby, medzičasom vyšla a patrí k najpredávanejším.

Pôvodne 3. februára tohto roka vydal sudca Okresného súdu Bratislava I Branislav Král predbežné opatrenie, ktorým zakázal publikovanie Nicholsonovej knihy. Verdikt kritizovali viaceré novinárske organizácie, ktoré sudcovo počínanie označili za cenzúru. Podľa súdu nešlo o cenzúru, pretože za súčasného stavu prevažuje právo na ochranu osobnosti nad poskytovaním informácií v knižnej publikácii.

Podobnú žiadosť, ktorú podal Zoltán Varga, sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Daša Kontríková zamietla. Vo Vargovom byte boli údajne všetci aktéri kauzy Gorila odpočúvaní. Krajský súd následne 7. júna návrh na predbežné opatrenie zamietol. Po Haščákovom dovolaní sa teraz bude prípadom zaoberať Najvyšší súd

Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne zrealizovala, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok