Víchrica spôsobila výpadky prúdu, v Tatrách zahynuli žena a dieťa

TA3 TASR SITA
10.2.2020 12:51

Na Slovensko udrela Sabine, búrka so silou orkánu, ktorá už v Česku a západnej Európe napáchala nemalé škody. Ako to zvládne Slovensko? Búrka si už v Tatrách, tesne za poľskými hranicami, vyžiadala dve obete. Jej vyčíňanie sme sledovali online.

Víchrica spôsobila výpadky prúdu, v Tatrách zahynuli žena a dieťa
Polícia SR - Žilinský kraj

Online sme ukončili.

23:50 Hasiči majú za sebou náročný deň, no nie až tak náročný, ako očakávali. "V súvislosti s poveternostnou situáciou nezaznamenali hasiči taký prudký nárast výjazdov, ako pôvodne očakávali. Za posledných 12 hodín museli v tejto súvislosti zasahovať na celom Slovensku 34-krát, z toho najčastejšie v Žilinskom, Košickom a Bratislavskom kraji. V ostatných krajoch je situácia pokojná, hasiči v každom z nich nezasahovali viac ako štyrikrát," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

22:50 Budeme mať zajtra od veterného počasia pokoj? Zdá sa, že nie:

21:55 Z dôvodu zhoršenia počasia eviduje Stredoslovenská distribučná už skoro 2000 odberných miest bez elektrickej energie, informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš. "Čakáme, že do rána to bude ešte horšie. Pokiaľ to bezpečnosť dovolí, chlapi budú v teréne aj v noci vyhľadávať poruchy a vymedzovať úseky tak, aby bol dosah na obyvateľov čo najmenší," uviedol Gejdoš. Dodal, že poruchy sú hlavne okolo Žiliny, ale aj na Liptove a Turci.

21:00 Ako sme informovali predtým, v Senici víchrica odtrhla strechu na bytovke. Napokon prišlo aj hlásenie o zranenom dieťati, no to je už po ošetrení a v domácej starostlivosti.

20:05 Sabine si vyžiadala šiestu obeť, ide o muža zo susedného Česka. K tragédii došlo na Sokolovsku, auto vplyvom pádu stromu zišlo z cesty a prevrátilo sa na strechu. Muž neprežil, jeho spolujazdkyňa áno.

20:00 Policajti spolu s hasičmi zasahujú najmä na Záhorí. Hlásia odletenú strechu v Senici či popadané stromy na cestách, pri udalostiach sa nikto nezranil.

18:50 Ak žijete na západnom Slovensku, dajte si pozor. Sabine s príchodom večerných hodín chytila druhý dych a poriadne sa rozfúkala. Podľa posledných informácií by však mal vietor na našom území postupne slabnúť.

18:20 Extrémne počasie neobišlo ani našich maďarských susedov. Celkovo 11 spiatočných letov bolo v pondelok zrušených na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti. Spoločnosť Budapest Airport cestujúcim ešte dopoludnia oznámila, že z dôvodu prechodu búrkového cyklónu Ciara územím západnej a strednej Európy budú viaceré spoje zrušené alebo budú mať meškania. V maďarskom hlavnom meste dosahoval vietor rýchlosť zhruba 90 kilometrov za hodinu, pričom smer vetra bol takmer kolmý na vzletové a pristávacie dráhy budapeštianskeho letiska.

17:00 Počasie trápi nielen kontinentálnu Európu, ale aj Britániu. Jedna z doterajších piatich obetí prišla o život práve na juhu Anglicka. Pozrite si našu reportáž.

15:50 Dve deti utrpeli zranenia v pražskej mestskej časti Klánovice, kde sa na ihrisku zrútil strom. Zdravotníci z miesta odviezli 15-ročného chlapca a o rok mladšie dievča, ktorých previezli na detskú chirurgiu. Policajný hovorca Jan Rybanský povedal, že strom sa podľa oznamovateľa nehody zrútil pod vplyvom vetra.

14:40 Víchrica smerujúca zo západnej Európy zasiahla aj územie Maďarska, najmä oblasť Zadunajska. Pri Balatone dosiahla rýchlosť vetra 100 kilometrov za hodinu, v Komárňansko-ostrihomskej župe 95 kilometrov za hodinu.

14:33 Víchrica so silou orkánu má už v Európe najmenej päť obetí. Dve ženy, matka s dcérou, zomreli v poľskom horskom stredisku v obci Tatranská Bukovina pri hraniciach so Slovenskom. Na jazere Fegen vo Švédsku sa utopil muž, ktorého loď sa prevrátila. Druhý pasažier z lode je stále nezvestný. V Británii zomrel v nedeľu v dôsledku víchrice 58-ročný muž po tom, čo sa na jeho auto idúce po ceste zvalil strom. Podobný prípad sa odohral aj v severnom Slovinsku, kde zavalil strom auto a zabil jedného človeka.

14:30 Zverejnené video ukazuje ničivú silu víchrice v Rakúsku. Stromy tam padali doslova ako zápalky.

14:05 Pozrite sa, ako to vyzeralo v Poľsku, kde strhnutá strecha zavalila štyroch ľudí.

13:55 Stredné Slovensko zasiahla ďalšia energetická kalamita. Stredoslovenská distribučná eviduje výpadky na viac ako šesťtisíc odberných miestach. Najviac zasiahnutými regiónmi sú tentoraz severná Orava a Kysuce. Poruchy však hlásia aj z okresu Žilina a Rimavská Sobota. „Búrlivý vietor opäť vyvracal stromy a priniesol aj rozsiahle výpadky elektrickej energie, ktoré už okolo poludnia dosiahli parametre kalamity,“ uviedol hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

13:50 Víchor spôsobil problémy aj v lyžiarskom stredisku Jasná.

13:30 Pozrite si, ako to vyzerá v susednom Česku. Bez elektriny sú stále desaťtisíce domácností.

13:15 K aktuálnej situácii sa vyjadrili aj železnice. Obávajú sa, že poveternostné podmienky môžu skomplikovať situáciu aj vlakom. "Vzhľadom na situáciu je tu možné očakávať dopravné komplikácie i zníženie rýchlosti vlakov. Prosíme preto o trpezlivosť a pochopenie. Pre vašu bezpečnosť robíme všetko. Za prípadné nepríjemnosti spôsobené počasím sa vopred ospravedlňujeme. Dávajte si pozor!," dodala ZSSK.

13:15 Pietne miesta v Bratislave môžu byť v najbližších dňoch pre aktuálnu hrozbu víchrice z bezpečnostných dôvodov zatvorené. Informovala o tom spoločnosť Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy.

13:10 Búrka má už prvé obete v bezprostrednom okolí Slovenska. V poľských Tatrách, v obci Tatranská Bukovina, strhlo strechu, ktorá zabila dvoch ľudí. Strecha privalila až štyroch ľudí, ženu a dieťa sa zachrániť nepodarilo.

13:05 Kedy to bude najhoršie? Najsilnejšie nárazy vetra, ktoré môžu presiahnuť sto kilometrov za hodinu, sa očakávajú medzi 14:30 a 16:30 v okolí Bratislavy, Malaciek, Pezinka, Dunajskej Stredy a Nitry. Informuje o tom iMeteo.

13:00 Postup Sabine sledujú aj v SHMÚ.

12:50 Teplota krátko pred tým, ako búrka udrela, výrazne stúpla. Pred studeným frontom totiž prúdi na naše územie teplý vzduch, vysvetľujú meteorológovia. Prvé búrky, krupovitie či blesky hlásia zo stredného Slovenska.

12:40 Hasiči vydali pre hroziace nebezpečenstvo súbor odporúčaní, ktorými by sa mali ľudia riadiť.

12:30 Meteorológovia zo SHMÚ vydali tretiu, najvyššiu výstrahu pred vetrom pre Bratislavský kraj aj okresy Dunajská Streda a Nitra. Platí až do šiestej večer.

12:15 Búrka Sabine predtým, ako udrela na nás, zasiahla územie Česka. Vietor ráno prekonal silu orkánu. Bez elektriny ostalo okolo stotisíc odberateľov. V pohotovosti sú hasiči, cestári aj energetici. Liberecký kraj vyzval rodičov, aby neposielali svoje deti do školy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok