Na opravu národných kultúrnych pamiatok chcú dať milióny

TA3 TASR
10.2.2020 11:21

Na veľké investičné projekty, určené na rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok, uvoľní ministerstvo kultúry z tohtoročného rozpočtu päť miliónov eur. Prostriedky dostanú príspevkové organizácie rezortu, ktoré budú tieto investície realizovať.

Na opravu národných kultúrnych pamiatok chcú dať milióny
TASR/František Iván

"Rekonštrukcia objektov vysokej spoločenskej hodnoty vo vlastníctve štátu je pre kvalitný obraz krajiny nevyhnutná," uviedla v súvislosti s rozpočtovým opatrením ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD), ktorá poukazuje na to, že obnova pamiatkového fondu SR bola v posledných desaťročiach zanedbávaná.

V rámci projektov, ktorých realizáciu a investičné pokrytie schválila vláda, sa v tomto roku na potreby rekonštrukcie NKP a prevádzkových priestorov Štátnej opery v Banskej Bystrici vyčlení 800.000 eur, jeden milión eur je alokovaný na rekonštrukciu a dostavbu NKP Penov dom pre Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici. Na revitalizáciu hradu Krásna Hôrka v rámci schválených etáp obnovy pôjde 1,7 milióna eur a do sanácie havarijného stavu Spišského hradu – románskeho paláca a západných palácov investujú 1,5 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok