Prilepšujú si? Vlasť vraj zámerne manipuluje svoje preferencie

TA3 SITA
9.2.2020 09:43

Strana Vlasť s lídrom Štefanom Harabinom sa snaží navodiť situáciu, že jej skutočné preferencie sú vyššie ako uvádzajú agentúry v prieskumoch. Na svojom facebookovom profile zverejnila tento týždeň príspevok s grafom, na ktorom uvádza preferencie spolu s údajom o volebnom potenciáli, čo sú však dva rozdielne údaje. Vlasť sa zároveň ľudí na sociálnej sieti pýta, aké sú jej skutočné preferencie.

Prilepšujú si? Vlasť vraj zámerne manipuluje svoje preferencie
SITA/Branislav Bibel

„Je to len zámerná manipulácia na spochybnenie skutočných preferencii. Asi je cieľom aj mobilizácia vlastného elektorátu,“ povedal sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Vlasť uvádza v grafe voličské preferencie od agentúry AKO 2,3 percenta, od agentúry Polis 3,9 percenta a od agentúry Focus 7,2 percenta. Zároveň pri údaji Focusu je hviezdička s odkazom, že ide o potenciál. Podľa sociológa si tak robí alibi, že na to upozornili.

Focus však v skutočnosti nameral strane Vlasť preferencie 2,3 percenta. Zároveň sa Focus respondentov opýtal, že ak by mali voliči druhý hlas, komu by ho dali. V takom prípade by druhý hlas dalo Vlasti 4,9 percenta opýtaných. Spočítaním preferencii s druhým hlasom tak možno hovoriť o volebnom potenciáli. V skutočnosti sa teda preferencie strany Vlasť u agentúry AKO a Focusu zhodujú a Polis nameral podporu iba o 1,6 percenta vyššiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok