Gruzínsko si pripomína výročie ozbrojeného konfliktu s Ruskom

TASR, SITA, TA3
8.8.2012 22:46

Gruzínsko si pripomína štvrté výročie ozbrojeného konfliktu s Ruskom. Po jeho skončení sa od Gruzínska odtrhli provincie Abcházsko a Južné Osetsko a pod patronátom Moskvy vyhlásili samostatnosť.

Gruzínsko si pripomína výročie ozbrojeného konfliktu s Ruskom
SITA

Gruzínsko si v noci z utorka na stredu pripomenulo začiatok ozbrojeného konfliktu s Ruskom, v dôsledku ktorého stratilo reálnu kontrolu nad odštiepeneckými republikami Severné Osetsko a Abcházsko. Tbilisi však vyhlasuje, že aj štyri roky po vojne zostáva "neotrasené". Krajina však podľa slov jej najvyšších predstaviteľov stále potrebuje aj pomoc zo strany medzinárodného spoločenstva.

"Sme hrdí na svoje úspechy, ale dávame do pozornosti utrpenie tisícov ľudí, ktorí prišli počas vojny o domovy," uviedol v stredu v oficiálnom stanovisku gruzínsky minister zahraničných vecí Grigol Vašadze. Šéf gruzínskej diplomacie pritom hovorí o "etnickom vyhladzovaní", ktorého sa mali počas konfliktu dopúšťať Rusi.

"Spravodlivosť ešte musí byť nastolená," varuje Vašadze. "Štyri roky po vojne však gruzínsky národ stojí na nohách, pozerá sa do budúcnosti a požaduje spravodlivosť pre svojich obyvateľov," vyhlásil minister.
Boje vypukli v noci zo 7. na 8. augusta 2008 keď sa gruzínska armáda neúspešne pokúsila znovu získať kontrolu nad Moskvou podporovaným Južným Osetskom.

Rusko tam obratom poslalo vojakov, ktorí Gruzíncov rýchlo porazili. Gruzínskonásledne úplne stratilo kontrolu nad Južným Osetskom ako aj nad ďalším separatistickým regiónom Abcházskom. Rusko v oboch oblastiach posilnilo svoju vojenskú prítomnosť a uznalo ich ako nezávislé štáty. Tento krok Moskvy podporila len Nikaragua, Venezuela a Nauru.

Medvedev navštívil Južné Osetsko na výročie rusko-gruzínskej vojny

Ruský premiér Dmitrij Medvedev prisľúbil dnes plnú podporu gruzínskemu odštiepeneckému regiónu Južné Osetsko, ktorý navštívil pri príležitosti štvrtého výročia vypuknutia rusko-gruzínskej vojny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Obhajoval pritom svoje rozhodnutie odraziť gruzínsky útok na juhoosetské územie, ku ktorému došlo v noci zo 7. na 8. augusta 2008. Vyjadril presvedčenie, že ako vtedajší šéf Kremľa všetky rozhodnutia v priebehu päť dní trvajúcej vojny dobre načasoval.

Nepriamo tak odmietol obvinenia bývalých vysokopostavených ruských generálov, ktorí kritizovali Medvedeva za údajnú nerozhodnosť v priebehu konfliktu. Tvrdenia sa objavili v dokumentárnom filme s názvom Stratený deň rozširovanom pred výročím vojny prostredníctvom internetu.

Anonymní tvorcovia snímky sa snažia vykresliť Medvedeva ako slabého lídra v porovnaní so "skutočným vodcom", súčasným prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa generálov Medvedev vyslal ruské vojská do Gruzínska neskoro, čím zavinil zbytočné straty stoviek ľudských životov.

"Urobil som rozhodnutie dve a pol hodiny po začiatku gruzínskeho útoku. Nie príliš skoro - keďže išlo o nasadenie vojsk na území iného štátu - ale ani nie príliš neskoro," vyhlásil Medvedev počas osláv v Chcinvali. Tí, ktorí tvrdia opak, podľa neho zámerne prekrúcajú fakty.

Moskva po vojne s Gruzínskom v roku 2008 uznala nezávislosť Južného Osetska i ďalšejgruzínskej separatistickej republiky, Abcházska. Gruzínsko považuje oba kaukazské regióny za okupované Ruskom. Okrem Moskvy ich uznali len Nikaragua, Venezuela, Nauru a Tuvalu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok