Irán sa na hodinu ocitol v digitálnej tme. Hovorí o útoku hackerov

TA3 TASR
8.2.2020 15:45

Irán bol v sobotu vystavený počítačovému útoku, pre ktorý na hodinu nefungoval internet ani služby mobilných operátorov. Informovalo o tom iránske ministerstvo spojov.

Irán sa na hodinu ocitol v digitálnej tme. Hovorí o útoku hackerov
SITA/AP

Odkiaľ počítačový útok prišiel, iránske úrady neoznámili. Uviedli, že situácia sa vrátila do normálu po intervencii iránskeho počítačového ochranného štítu. Mimovládna monitorovacia agentúra NetBlocks potvrdila výpadok telekomunikačných služieb v Iráne a uviedla, že "v súčasnosti už nie je zjavná žiadna technická porucha".

Irán v decembri informoval, že zmaril "vysoko organizovaný kybernetický útok" zameraný na infraštruktúru elektronickej verejnej správy. Iránske vedenie označilo tento útok za "skutočne masívny" a "sponzorovaný (iným) štátom". Koncom septembra minulého roku bol energetický sektor v Iráne v stave najvyššej pohotovosti pre hrozbu "fyzických a kybernetických" útokov. Niekoľko dní pred tým pritom Irán odmietol správy tamojších médií, že prevádzka jeho ropných zariadení bola narušená kybernetickým útokom.

Iránske úrady vlani v polovici novembra takmer úplne v krajine odstavili dátové siete. Stalo sa tak v čase protivládnych demonštrácií, ktoré vypukli v súvislosti s rozhodnutím vlády zvýšiť ceny benzínu o 300 percent a počas ktorých došlo k násilnostiam. Tieto protesty sa z Teheránu rozšírili aj do viac než sto miest a získali politický náboj, keď mladí demonštranti začali požadovať odstúpenie náboženského vedenia krajiny. Teheránski duchovní vodcovia zo zorganizovania týchto protestov obvinili "kriminálne živly napojené na Spojené štáty, Izrael, Saudskú Arábiu a iránsku opozíciu v exile".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok