Vírus má už vyše 720 obetí, Čínu pobúrila smrť lekára

TA3 TASR
8.2.2020 07:28

Počet ľudí, ktorí podľahli v Číne ochoreniu spôsobovanému novým druhom koronavírusu, vzrástol na 722, keď úrady v provincii Chu-pej nahlásili ďalšie úmrtia.

Zdravotná komisia v Chu-pej, kde sa nový koronavírus objavil na prelome rokov, tiež potvrdila 2841 nových prípadov nakazenia, čím celkový počet potvrdených prípadov v Číne presiahol 34.000.

Čína zápasí so šírením koronavírusu 2019-nCoV aj po zavedení praktického zákazu voľného pohybu pre zhruba 56 miliónov ľudí v Chu-peji vrátane obyvateľov provinčného hlavného mesta Wu-chan, známeho ako ohnisko súčasnej epidémie. Opatrenia s cieľom udržať ľudí čo najviac doma zaviedli aj čínske mestá ležiace ďaleko od Wu-chanu.

Prejavy smútku i hnevu vyvolala v Číne správa o piatkovom úmrtí 34-ročného lekára z Wu-chanu, ktorý pol postihovaný za to, že ešte v decembri vystríhal pred novým vírusovým ochorením. Ústredná nemocnica vo Wu-chane oznámila, že lekár Li Wen-liang "sa nešťastne nakazil, keď bojoval proti šíreniu epidémie nového koronavírusu".

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili z Wu-chanu prvýkrát 31. decembra 2019. Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta vrátane Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok