Vráti sa Lajčák na juh? Srbský prezident ho spomenul v rozhovore

TA3 TASR
7.2.2020 14:50

Srbský prezident Aleksandar Vučič v rozhovore pre denník Blic nevylúčil možnosť, že slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák by sa mohol stať mediátorom Európskej únie pre dialóg Belehrad-Priština. Hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel túto informáciu odmietol komentovať.

Vráti sa Lajčák na juh? Srbský prezident ho spomenul v rozhovore
SITA/MZV

Vučič v rozhovore ďalej uviedol, že takú možnosť nemôže momentálne vylúčiť ani potvrdiť, avšak osoba, ktorá bude mediátorom, bude podľa jeho slov "určite pod silným vplyvom" Nemecka. Lajčák je však podľa srbského lídra "skúsený a inteligentný človek so skvelým vzdelaním, ktorý má dobrý vzťah s Berlínom".

Európska komisia to vníma ako špekulácie, ku ktorým sa nebude vyjadrovať, zareagoval hovorca vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borella Peter Stano. Stano, počas tlačového brífingu s európskymi novinármi v Bruseli odkázal, že exekutíva EÚ v tejto chvíli nechce komentovať žiadne špekulácie na túto tému.

Stano pripomenul, že v posledných týždňoch sa v médiách objavilo viacero správ a článkov o tejto pozícii, ako však dodal, zatiaľ je predčasné o tom hovoriť. "Vnímame to ako špekulácie. A len čo Európska komisia prijme nejaké rozhodnutie v tejto veci a preskúma potrebné procedúry, bude o tom verejne informovať," uviedol.

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu), ktorý je spravodajcom Európskeho parlamentu pre Srbsko a šéfom Delegácie EP pre Čiernu Horu, potvrdil, že o uvedenej pozícii sa v diplomatických kruhoch hovorí už dlhšie. Dodal, že sa o nej diskutovalo v týchto dňoch aj v Belehrade.
"Myslím, že v európskych inštitúciách panuje vcelku široká zhoda, že takéhoto diplomatického sprostredkovateľa potrebujeme, ak chceme, aby dialóg medzi Belehradom a Prištinou priniesol skutočné výsledky. Zatiaľ však nie je jasné, kedy tohto sprostredkovateľa v EÚ schválime a kto sa ním stane," dodal Bilčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok