Vydieranie zmenu neprinesie. Opozícia odpovedá na Matovičovu výzvu

TA3 TASR
7.2.2020 12:21

Internetová anketa a vydieranie zmenu neprinesú, prinesie ju jedine poctivý program a spolupráca. Toto odkázal líder PS/Spolu Miroslav Beblavý Igorovi Matovičovi, ktorý vyzýva opozičné strany, aby sa pridali do jeho kontroverzného projektu internetového ľudového hlasovania o témach budúcej vlády. Pridať sa nechce ani SaS.

Po tomto týždni majú voliči na výber

"Po tomto týždni majú voliči jasne na výber. Stranu s programom a odborníkmi, alebo internetovú anketu. Zmena je nevyhnutná, potrebná, nie je iná možnosť. Ale zmena musí mať obsah, schopnosť presadzovať riešenia a robiť dohody. Nenecháme sa vydierať a nenecháme sa vydierať internetovou anketou. Je na Igorovi Matovičovi, aby z toho vydierania ustúpil," uviedli v PS/Spolu. Miroslav Beblavý kritizoval, že opozícia o svojich programoch rokuje dlhodobo, pričom Matovič nechcel byť súčasťou rokovaní.

"Ak by sme si pri vzniku koalície medzi PS a Spolu kládli podmienky cez internetovú anketu, nikdy by sa nespojili a nevyhrali by sme voľby do Európskeho parlamentu. Ak by si takéto podmienky kládol Robert Mistrík, je možné, že by Zuzana Čaputová nikdy nevyhrala prezidentské voľby," dodali v PS/Spolu.

Milý, ale nesprávny postup

Predseda SaS Richard Sulík Matovičovu výzvu nepovažuje za správny postup, hoci to na jednej strane označil za milú aktivitu kvôli snahe spojiť opozíciu pred voľbami. "Nesúhlasím s kladením kardinálnych podmienok vstupu do vlády, navyše sa opiera o akési anonymné hlasovanie. SaS sa k tejto aktivite nepridá, rozhodnúť nechávame voličov a budúca vláda vznikne presne tak, ako si to budú želať voliči," skonštatoval. 

"To už načisto ideme rozvrátiť politický systém na Slovensku? Populizmom, neštandardom, antisystémom a extrémom?" reagovalo na Matovičovu výzvu KDH. Hnutie zdôraznilo, že systém parlamentnej demokracie je funkčný pre vyspelé spoločenstvá a treba ho chrániť. "KDH je štandardná, normálna, demokratická, príčetná, konzervatívno- kresťanskodemokratická strana" dodalo KDH s tým, že pracuje najmä programovo. Zároveň vyzýva na zodpovedné správanie sa.


Hnutie OĽaNO nedávno pozvalo ostatné demokratické opozičné strany, aby sa pridali k iniciatíve hlasovania občanov o otázkach, ktoré majú byť podmienkou vytvorenia vládnej koalície. Subjekty Za ľudí, SaS, KDH, Sme rodina a koalícia Progresívne Slovensko/Spolu by podľa hnutia mali pridať k ich 11 otázkam svoje návrhy, o ktorých majú ľudia hlasovať. Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča tým môžu osloviť množstvo nevoličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok