Synovec bývalého šéfa parlamentu bol pred súdom. Ide o kauzu CT

TA3 TASR SITA
6.2.2020 12:23

Pred Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici sa postavil synovec bývalého predsedu parlamentu Branislav Paška. Je obžalovaný zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a dražbe. Prípad sa týka nákupu predražených ultrazvukov pre košickú nemocnicu.

Machinácie pri verejnom obstarávaní

V kauze nákupu údajne predražených ultrazvukov pre Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura v Košiciach sa začalo hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžaloval synovca bývalého predsedu parlamentu Branislava Pašku z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Podľa obžaloby konaním obžalovaného došlo k uprednostneniu víťaza verejnej súťaže tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch USG zariadení pre potreby košickej nemocnice pri verejnom obstarávaní. Obžalovaný pred sudcom vyhlásil, že je nevinný a vzdal sa možnosti vypovedať, pričom vypovedať odmietol aj v prípravnom konaní.

„Obžaloba kladie obžalovanému za vinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, za čo mu hrozí trest odňatia slobody vo výmere od 7 do 12 rokov nepodmienečne. Podstata skutku spočíva v tom, že obžalovaný ako vedúci oddelenia VO v UNLP v Košiciach vykonal sériu krokov a postupov, ktorými zvýhodnil alebo uprednostnil jedného uchádzača na úkor alebo v neprospech ostatných, čím sa dopustil porušenia zákona o verejnom obstarávaní,“ uviedol prokurátor s tým, že takýmto spôsobom mala byť spôsobená škoda alebo prospech tejto spoločnosti v hodnote viac ako 160-tisíc eur.

Pred sudcom ŠTS vypovedal prvý svedok, konateľ spoločnosti Pro Tender s.r.o., ktorá administratívne pre nemocnicu zabezpečovala realizáciu predmetného verejného obstarávania. Svedok konštatoval, že administratívny postup tohto VO bol v súlade so zákonom, pričom „špecifikáciu medicínskych prístrojov odsúhlasilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR aj vrátane výšky predpokladanej hodnoty zákazky“. Cena sa podľa neho neodlišovala od tej obvyklej a vysúťažená cena bola napokon nižšia ako tá predpokladaná.

Sporne nastavené ceny a kritériá

K výpovedi svedka uviedol Branislav Paška, že technickú špecifikáciu predmetu zákazky on nevypracoval a ani nedoručil spoločnosti Pro Tender s.r.o. „Som toho názoru, že dokazovanie dnes nepotvrdilo, že by môj klient porušil nejakú svoju povinnosť, ktorá pre neho vyplýva zo všeobecne záväzného predpisu alebo interného predpisu,“ uviedol advokát obžalovaného Sergej Romža. Pokračovanie pojednávania je vytýčené na 18. až 20. februára.

Na prípad upozornila v lete 2015 organizácia Via Iuris. Podľa organizácie pre sporne nastavené ceny a kritériá verejného obstarávania v tendri na dodanie ultrazvukov napokon zostala iba jedna firma Wega – MS, ktorá zákazku napokon aj získala. Prístroje podľa Via Iuris nemocnicu vyšli na 375-tisíc eur, pričom iné nemocnice podľa organizácie kúpili kvalitnejšie prístroje za nižšie ceny.

Branislav Paška stál pred súdom aj v prípade obžaloby pre výtržníctvo a ublíženie na zdraví, v ktorých boli obžalovaní aj jeho súrodenci Marián a Martin. Na jeseň 2015 sa totiž zapojili do nočnej potýčky v centre Košíc, pri ktorej podľa obžaloby napadli mladú ženu a jej priateľa. Okresný súd Košice I v tomto prípade vyniesol už dvakrát rozsudok, ktorým dvom z bratov uložil podmienečný trest a jednému finančnú pokutu. Košický krajský súd však už dvakrát rozsudok zrušil a vrátil prípad okresnému súdu na opätovné prerokovanie. Hlavné pojednávanie na Okresnom súde Košice I je stanovené na 11. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok