Vláda sa vydala cestou zvyšovania daní

TA3
21.9.2011 21:53

Drahšie cigarety, či nižšie úroky na vkladoch podnikateľov. Aj takto na budúci rok pocítime cestu zvyšovania daní, po ktorej sa vydala vláda. Zvýšenie dane z tabaku, či nový bankový odvod majú pomôcť vykryť očakávaný výpadok rozpočtových príjmov.

Vláda sa vydala cestou zvyšovania daní

Škatuľka s 19 cigaretami, ktorá dnes stojí 3 eurá, má v budúcom roku zdražieť o 7 centov. Ďalší rast cien - zhruba o 4 centy - sa očakáva rok na to. Niektorí fajčiari zvažujú, že svoju neresť zavesia na klinec.

Fajčiari by tak na budúci rok mali plátať dieru v štátnej kase. To čaká aj banky. Zaťaží ich nový odvod, ktorý budú platiť z vkladov firiem. Peniaze majú bankám pomôcť, keď príde ďalšia kríza. Finančné domy varujú, že vyššie náklady prenesú na klientov.

Zvýšením daní sa minister Mikloš snaží získať ďalšie peniaze do rozpočtu. Na budúci rok sa má spomaliť rast ekonomiky, čo oslabí aj príjmy. Výpadok za 140 miliónov eur má vykryť napríklad predaj licencií na digitálne vysielanie, či vyššie poplatok do jadrového fondu. Rokovania o rozpočte na budúci rok sa tým však zďaleka nekončia.

Témy: Daň
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok