Stiahnite sa, alebo udrieme. Turci dali Sýrii ultimátum

TA3 SITA
5.2.2020 12:40

Ak sa sýrska armáda do konca mesiaca nestiahne za líniu tureckých pozorovacích stanovíšť, vyženieme ju silou. Vyhlásil to prezident Recep Tayyip Erdogan. Reagoval tak na zabitie ôsmich tureckých vojakov v sýrskej provincii Idlib.

Turecký prezident sa vyjadril v nadväznosti na ojedinelý ozbrojený stret, pri ktorom prišli o život siedmi tureckí vojaci a jeden turecký civilista. Na strane Sýrie zahynulo 13 sýrskych vojakov. Zrážky zvýšili napätie medzi oboma susednými štátmi a ohrozili tiež spoluprácu Ruska a Turecka, ktoré sa snažia koordinovať svoje akcie v Sýrii.

Sýrske vládne sily od decembra postupujú hlbšie do Idlibu, poslednej povstaleckej bašty v Sýrii. Turecko, ktoré podporuje niektorých sýrskych povstalcov, má v provincii početné pozorovacie stanovištia. Tie vznikli v rámci dohody uzavretej v roku 2018 s Ruskom, ktoré stojí na strane vlády v Damasku.

Cieľom bolo monitorovanie prímeria, ktoré však už odvtedy zlyhalo. Erdogan tiež oznámil, že o nevyhnutnosti stiahnutia sýrskych vojakov informoval v utorkovom telefonickom rozhovore aj ruského prezidenta Vladimira Putina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok