Nehody, výstrahy, zatvorené cintoríny. Počasie spôsobuje problémy

TA3 TASR SITA
4.2.2020 10:35

Slovensko zažíva vlnu zlého počasia, ktorá má viacero dôsledkov. Viacero priechodov bolo úplne neprejazdných, čiastočne sa zosunula cesta medzi Turzovkou a Korňou, v Bratislave zatvorili cintoríny a deťom zakázali vychádzky. Situácia si vyžiadala desiatky výjazdov hasičov.

Šturec, Donovaly i Príslop

Počasie  komplikuje premávku najmä na horských priechodoch. Viacero z nich bolo úplne neprejazdných. Šturec, Príslop aj Donovaly sú už aktuálne prejazdné pre osobnú automobilovú dopravu. Pre nákladné vozidlá naďalej platí zákaz prejazdu.

Husté sneženie v utorok skomplikovalo dopravu v Žilinskom kraji. Horské priechody Šturec, Príslop i Donovaly boli dopoludnia neprejazdné. Na dopravu v kraji dohliada polícia.

Komplikácie sú aj mimo horských priechodov. "Za Hubovou smerom do Ružomberka spadol na cestu strom, prejdete striedavo v jednom pruhu, tvorí sa kolóna," oznámila Zelená vlna. Neupravenú cestu hlásia šoféri na úseku medzi Tvrdošínom a Oravským Podzámkom, nákladné autá sa šmýkajú aj medzi Polomkou a Heľpou. Po výdatnejších zrážkach sa čiastočne zosunula cesta medzi Turzovkou a Korňou. Ide o prístupovú cestu k českým hraniciam. Uzavretý bol jeden jazdný pruh. Cestu druhej triedy v Turzovke, v časti Predmier, čiastočne uzavreli. Polícia informovala, že vozovku podmýva voda a časť z nej sa zosúva. Mesto Turzovka vyhlásilo mimoriadnu situáciu už v noci.

Na utorok platia viaceré meteorologické výstrahy, na severe môže nasnežiť až 30 centimetrov snehu, hrozí poľadovica i snehové jazyky a záveje. Najmä na západe môže postupne skomplikovať dopravu aj silný nárazový vietor.

Zákaz výchádzok pre deti

Hrozba víchrice prinútila zatvárať aj pietne miesta v hlavnom meste. Preventívne uzatvorenie cintorínov z dôvodu bezpečnosti potvrdil Boris Šramko, riaditeľ spoločnosti Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy. "Už sme boli nútení uzatvoriť areál Krematória i cintorín v Slávičom údolí, postupne, podľa lokalít, príde k uzatvoreniu ďalších miest," spresnil Šramko.

Z obáv pred dôsledkami silného nárazového vetra, pred ktorým vydal meteorológovia v Bratislavskom kraji výstrahu najvyššieho, 3. stupňa, nariadili v mestskej časti Karlova Ves zákaz pohybu detí vo vonkajších areáloch škôl a škôlok. "Vzhľadom na predpoveď a riziká, ktoré môžu pri silnom nárazovom vetre hroziť, som kontaktovala všetkých riaditeľov našich škôl a predškolských zariadení a požiadala ich, aby sa učitelia a vychovávatelia s deťmi počas dňa nepohybovali mimo bezpečných priestorov škôl a škôlok," informovala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Dážď dvíha hladiny riek a potokov

Pretrvávajúci dážď dvíha hladiny riek a potokov v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. V Prievidzi zatopila Handlovka cesty pod mostami na sídlisku Píly. V okrese Bánovce nad Bebravou situáciu monitorujú. "Odbor krízového riadenia Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou monitoruje situáciu v celom okrese. Zatiaľ je situácia pokojná," povedal prednosta bánovského okresného úradu Michal Kapuš.

V Handlovej situáciu monitorujú najmä na prítokoch Handlovky. Primátorka Silvia Grúberová preto zvolala na základe výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa užší krízový štáb. "Zamestnanci mesta priebežne vykonávajú obhliadku tokov. Hladina tokov Čizmár, Pstruhársky potok a Mlynský potok je zvýšená, a tam, kde je to možné, sa pracuje na odstraňovaní nečistôt a priebežne sa odstraňujú ďalšie prekážky," priblížila hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
Tok rieky Handlovky je podľa nej zatiaľ v primeranej výške a nehrozí jeho vybreženie. "V prípade, že by obyvatelia zaznamenali extrémne zvýšenie tokov, môžu kontaktovať hliadku mestskej polície," dodala.
Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou výstrahu tretieho stupňa pred povodňami z trvalého dažďa. Výstraha platí do 15.00 h.

Popadané stromy, zatopené pivnice

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zaznamenali hasiči nárast výjazdov k technickým udalostiam. Od rána zasahujú na desiatkach miest, a to najmä pri popadaných stromoch, ktoré blokujú cestné komunikácie a ohrozujú zaparkované vozidlá.

V niekoľkých prípadoch boli vyslaní k odčerpávaniu prebytočnej vody zo zatopených priestorov. V obci Hovorce (okres Púchov) je z dôvodu vyliatia miestneho potoka vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Nárast výjazdov hasičov je zreteľný najmä v Banskobystrickom, Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok