Moskva zavádza prísne opatrenia. S Čínou zrušila bezvízový styk

TA3 TASR
1.2.2020 21:27

Ruská vláda pozastavila bezvízový styk pre čínskych turistov a tiež vydávanie pracovných víz pre občanov Číny. Opatrenie má zamedziť šíreniu nového nákazlivého koronavírusu zo stredočínskeho mesta Wu-chan.

Moskva zavádza prísne opatrenia. S Čínou zrušila bezvízový styk
SITA/AP

Príslušné nariadenie bolo zverejnené na oficiálnej webovej stránke ruskej vlády. Obmedzenie cestovania občanov Číny do Ruska má podľa neho "zaistiť bezpečnosť krajiny, ochrániť zdravie verejnosti a zamedziť šíreniu nového koronavírusu" s označením 2019-nCoV. Na dobu neurčitú bol pozastavený bezvízový styk pre turistické skupiny z Číny, ktorý funguje od roku 2000 na základe bilaterálnej dohody oboch krajín. Dočasne sa tiež nebudú vydávať ani pracovné víza pre čínskych občanov, ani sa nebudú prijímať a spracovávať príslušné dokumenty.

Nariadenie ruskej vlády datované 31. januárom vstupuje do platnosti od sobotňajšej polnoci. Na realizáciu opatrenia má dohliadnuť ruská Federálna bezpečnostná služba. Rezort diplomacie v Moskve zároveň ubezpečil čínsku stranu, že prijaté opatrenia boli prijaté "s ohľadom na mimoriadne okolnosti a len na prechodnú dobu". Rusko v piatok oznámilo, že v krajine zaznamenali prvé dva prípady nákazy vírusom 2019-nCoV. Nákaza koronavírusom bola zaznamenaná u dvoch občanov Číny v Zabalkajskom kraji a Ťumenskej oblasti.

Rusko v súvislosti s novým vírusom obmedzilo pohyb na hraniciach s Mongolskom a začalo s dobrovoľnou evakuáciou svojich občanov zo stredočínskej provincie Chu-pej vrátane jej hlavného mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok